Наразі наша увага прикута до воєнної, політичної і економічної ситуації в Україні. Щоденні, на жаль, не дуже добрі, новини притуплюють відчуття особистої безпеки. Тому, прагнемо загострити  увагу на тому, що здавалося  вже сотні раз почуте – про захворювання, що спричиняють загрозу суспільству, зокрема   вірусні гепатити В, С. Адже, ріст даних захворювань в геометричній прогресії в Україні свідчить, що ми забули про підступність «лагідних убивць», які можуть перекреслити плани на майбутнє. Окрім  вірусних гепатитів В і С через кров, тобто парентеральним шляхом, передається і недуга століття ВІЛ-інфекція (СНІД).

        За даними ВООЗ щорічно у світі вірусом гепатиту В інфікується близько 50 млн. осіб, а помирає від цього захворювання до 2 млн. осіб. На сьогоднішній день майже третя частина населення нашої планети інфікована вірусом гепатиту В, а за темпами та масштабами поширення ця інфекція перевищує захворюваність СНІДом та туберкульозом. Таку ж гостру проблему для людства викликає і захворюваність вірусним гепатитом С, який за безсимптомне протікання прозвали – «лагідний убивця». У світі на гепатит С хворіють приблизно три відсотка від усього населення (до 500 млн осіб), в Україні – близько 1 млн.  Вірус гепатиту В в 100 разів більше заразний, ніж вірус СНІДу. За показником смертності гепатит С в сотні разів перевершує СНІД. Саме гепатит є основною причиною цирозу і раку печінки.

         Вірусні гепатити В і С – небезпечні інфекції, які характеризуються, в основному, хронічним перебігом і яскравими зовнішніми проявами у вигляді жовтяниці. Однак однією з форм захворювань є носійство гепатиту В і С.  Вірус гепатиту B не передається через столові прибори, унаслідок годування груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, користування громадськими басейнами чи подібними об’єктами.

Інфікування здійснюється переважно, при проведенні медичних маніпуляцій і косметологічних процедур, зокрема манікюру та педикюру, голінні у перукарнях, тату, коли використовується лише один набір інструментів багаторазового використання, який не проходить  якісної дезінфекційної обробки та стерилізації.

Щоб уникнути інфікування даними захворюваннями необхідно дотримуватись ряду простих правил:

- уникайте контактів з кров’ю та рідинами організму інших людей;

- добре подумайте перед тим, як піти і зробити татуювання або пірсинг, дивіться куди і до кого ви йдете. Перед  виконанням цих маніпуляцій майстер повинен добре вимити руки з милом, обробити їх антисептиком, одягнути рукавички одноразового використання, використовувати стерильний інструментарій;

- необхідно уникати процедур з використанням предметів, необроблених дезінфікуючими засобами, без попередньої їх  стерилізації;

- ніколи не користуватись чужими бритвами, станками, зубними щітками та іншими предметами, на які може потрапити кров інфікованої особи.

         Враховуючи вищенаведене, з метою профілактики інфекцій, які передаються парантеральним шляхом (через кров), керівникам закладів побутового обслуговування населення необхідно створити безпечні умови для надання послуг шляхом дотримання санітарно-епідемічних заходів  персоналом згідно чинних санітарних норм. Для підтвердження санітарно-епідемічної безпеки в закладах побутового обслуговування, у тому числі перукарнях,  керівник закладу повинен з певною періодичністю звертатися до акредитованої лабораторії для проведення  контрольних мікробіологічних досліджень (зокрема якості стерилізації інструментарію та інше).

        Ви можете захистити себе від гепатиту B за допомогою вакцинації, що формує імунітет у середньому на 20–30 років, а інколи — по життєво. Вакцини проти гепатиту C не існує, тому профілактика інфекції гепатиту C залежить від безпечних медичних та інших маніпуляцій, що пов’язані з контактом із кров’ю.

Консультативна допомога по питанню роботи закладів побутового обслуговування та проведення відомчого лабораторного контролю проводиться фахівцями Яворівського районного управління Держпродспоживслужби,  за адресою м.Мостиська, вул.16 Липня, 49   тел.4-11-42

Ваше здоров’я у Ваших руках!!!

 

Головний спеціаліст відділу держнагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Яворівського РУ ГУ ДПСС у Л/о                                                                  Юрій  ЧЕРТОВ