Ящур — загроза, яку не можна ігнорувати
У зв’язку з реєстрацією випадків ящуру на території Європейського Союзу, з метою підвищення рівня обізнаності керівників господарств та громадськості щодо небезпеки занесення вірусу ящуру на територію України, зокрема щодо характерних клінічних ознак хвороби та основних заходів профілактики, у відповідності до службової записки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області інформуємо:
Ящур – це гостропротікаюче висококонтагіозне вірусне захворювання, яке здебільшого вражає велику рогату худобу, свиней та інших парнокопитних, проте також сприйнятливі і дикі тварини (олені, козулі, лосі та дикі кабани). На ящур можуть хворіти і люди.
Основний шлях інфікування людей відбувається через вживання сирого молока хворих на вірус ящуру тварин, а також через продукти його переробки, рідше через м'ясо. Можлива пряма передача інфекції людині повітряно-краплинним шляхом при контакті з хворою твариною. Люди здатні виділяти вірус у респіраторному тракті протягом 24-48 годин.
Виникнення даного захворювання може мати вплив на розвиток сільського господарства та значні економічні збитки. Спалах хвороби в країні миттєво викличе заборону експорту тварин та тваринницької продукції до всіх країн, вільних від ящуру.