Фото без опису

Не зважаючи на застереження та законодавчі заборони, деякі громадяни продовжують спалювати залишки сухої рослинності і тим самим наражати на небезпеку власне життя і здоров’я, житлові будівлі, а також цілі природні комплекси. Значна кількість людей досі вірить у міф про корисні властивості попелу для ґрунту, інші палять сухостій заради забави, не розуміючи якої великої шкоди завдають довкіллю.

Спалювання сухої рослинності або її залишків, випалювання стерні, луків, пасовищ, приносить значну шкоду навколишньому середовищу, зростає ймовірність пожеж у житлових та дачних будинках. На відкритій території в безвітряну погоду вогонь може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум’я досягає 2-х метрів.

Ось кілька причин, чому не можна спалювати суху і «зайву» рослинність:

 Недоцільно. Краще прибрати рештки, закомпостувати їх і в перспективі отримати безкоштовне натуральне добриво. Компостер або просто яма для рослинних залишків – обов’язковий елемент кожного господарства.

Шкідливо. Випалювання знищує ґрунт, вбиває все живе, у тому числі мікрофлору, котра забезпечує родючість землі. Плюс дуже шкідливі викиди в атмосферу, забруднюється повітря, яким ми самі  і дихаємо!

Небезпечно. Від пожеж в екосистемах, викликаних підпалами торішньої рослинності, гинуть люди та отримують сильні опіки.

Кримінально. В Україні посилили відповідальність за підпали трави, опалого листя і стерні: правопорушникам окрім адміністративного покарання «світить» позбавлення волі, й терміни мали б змусити задуматися – йдеться про строк від 5 років, а відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення - за випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища:

  • на громадян від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3060-6120 грн);
  • на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (15300-21420 грн).

Шановні мешканці громади, не випалюйте суху траву! Це призводить до знищення рослинного і тваринного світу, зниження родючості ґрунту. Крім того: їдкий дим від спалювання трави шкідливий для людей. Кожен акт підпалу - це злочин проти природи та оточуючих людей!