Фото без опису

  У Львові та області лютує вірус грипу (циркулює чотири штами вірусу грипу).  Цього року сезон грипу розпочався швидко і після нового року очікується його пік. Рівень захворюваності на ГРВІ та грип у Львові та області стрімко збільшується, кількість хворих зросла на майже 25%. Основні симптоми грипу, який домінує на Львівщині - це гострий біль у горлі, біль голови, раптове підвищення температури, сильний і виснажливий кашель, ломота в тілі та суглобах. Серед симптомів також відмічають нудоту, діарею, порушення загального самопочуття. Усім хворим, але частіше дітям, може дошкуляти нападоподібний сухий кашель без мокротиння, який виникає раптово, а також висока температура – до 39 градусів та запалення вуха, тобто отит. У людей старшого віку – порушення свідомості аж до її втрати.  На початок нового року в області занедужали понад 13 тисяч людей, 49% із них становлять діти. Лікарі прогнозують, що пік захворюваності можливий після різдвяних свят. Загалом із початку епідсезону на Львівщині лабораторно підтвердили 821 випадок грипу: абсолютна більшість – вірус грипу А і лише кілька – грипу В. Також виявили риновіруси, аденовіруси, RS-віруси, метапневмовіруси та віруси парагрипу. Зараз одночасно циркулюють і коронавірус, і вірус грипу. Але за результатами швидких тестів, які роблять сімейні лікарі  та лабораторних досліджень (тобто ПЛР-тестів) домінувальним є вірус грипу А». 

       Вірус грипу А більш контагіозний, тобто заразний, аніж віруси грипу В чи С. Джерелом і резервуаром його є хвора людина. Інкубаційний період триває до семи днів, у середньому два-чотири дні. Передається недуга повітряно-крапельним шляхом. Із краплями слизу від хворого під час кашлю і чхання вірус грипу може долати відстань до трьох з половиною метрів. Зараження ймовірне через предмети хатнього вжитку (рушник, посуд, клямки, брудні руки тощо). Надалі можливе потрапляння вірусу на губи, в ніздрі, у ротову порожнину, а звідти – у дихальні шляхи.

       Населенню, особливо із груп ризику, а саме з ожирінням, цукровим діабетом, вагітних,  із хронічними недугами чи хворобами дихальної системи, рекомендується провести щеплення проти грипу.   Імунітет до грипу сформується упродовж семи – чотирнадцяти днів. Для щеплення громадян вакцина надходить через аптечну мережу. Наразі доступна вакцина «Джісі Флю» (Корея), яка здатна захистити усіх, хто матиме бажання провакцинуватися. Щеплення є рекомендованим, а не обов’язковим. Докладнішу інформацію про щеплення можна отримати в свого сімейного лікаря.

     Основні заходи профілактики: 

- гігієна рук – миття та дезінфекція, а також частіше промивати ніс та рот теплою водою;

- носіння маски, особливо якщо є найменші ознаки застуди (маску, яку витягли із зимової куртки, використовувати не варто), надягати її треба чистими руками правильно – так, щоб закривала ніс, і часто змінювати;

- більше відпочивати, менше нервуватися;

- частіше перебувати на повітрі;

- не переохолоджуватися, тобто одягатися відповідно до погоди;

- споживати по можливості більше овочів та фруктів;

- віруси не виживають довго у прохолодному, вологому  повітрі назовні, проте гарно себе почувають у теплих сухих приміщеннях - тому не забувайте їх провітрювати;

- звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи (виконують роль природних імуномодуляторів), цибуля, часник. 

      Медики наголошують: якщо є підвищена температура, кашель або інші симптоми, не варто йти на роботу чи відправляти дітей на навчання чи дитячий садок, а негайно звернутися до лікаря! 

      Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною. 

 

Головний спеціаліст Мостиського

відділу ЯРУ ГУ ДПСС у Л/о                                                                     Юрій  ЧЕРТОВ