Фото без опису

Громадяни України, іноземці, особи без громадянства, які постійно проживають на території України, та особи, яких визнано біженцями або особами, які потребують додаткового захисту, мають право обрати свого сімейного лікаря, терапевта або педіатра. Це дозволить отримувати повний перелік послуг первинної медичної допомоги безоплатно. Ці послуги оплатить Національна служба здоров’я України. Якщо ви є внутрішньо переміщеною особою, вам НЕ потрібно переукладати декларацію, достатньо звернутися по допомогу напряму в найближчий медичний заклад.

Якщо ви хочете переукласти декларацію, вам потрібно:

 ОБРАТИ СВОГО ЛІКАРЯ

Щоб обрати свого лікаря, достатньо виконати 7 простих кроків:

КРОК 1: Оберіть за вашими особистими критеріями медичний заклад чи лікаря. 

КРОК 2: Завчасно запишіться на прийом до обраного лікаря за телефоном, онлайн або в реєстратурі.

КРОК 3: Візьміть із собою паспорт громадянина України*, РНОКПП** (ідентифікаційний код) і мобільний телефон. Якщо потрібно підписати декларацію для дитини до 14 років — візьміть також свідоцтво про народження дитини.

КРОК 4: Лікар (це також може бути працівник реєстратури або медсестра) введе ваші дані в електронну систему. На мобільний надійде СМС з кодом. Повідомте цей код працівнику закладу.

КРОК 5: З електронної системи роздруковується декларація з вашими даними. Уважно перевірте, чи всі ваші дані правильні.

КРОК 6: Працівник закладу підтверджує вашу декларацію електронним підписом і відправляє в електронну систему.

КРОК 7: Вітаємо, тепер ви маєте свого лікаря!

ЯКІ ПОСЛУГИ НАДАЮТЬ СІМЕЙНІ ЛІКАРІ, ТЕРАПЕВТИ І ПЕДІАТРИ: діагностика і лікування, аналізи та дослідження.

Спостереження вагітності і діти до 3-х років

Сімейний лікар або терапевт за бажанням вагітної може вести неускладнену вагітність. Лікар може взяти вагітну на облік до 12 тижнів. Коли є необхідність або вимагає протокол він направить вагітну до акушера-гінеколога.

Також лікар первинки розкаже, як діяти вагітній і дорослим членам родини, що мешкають з нею, при наближенні пологів. У потрібний час скерує до пологового будинку.

Після народження дитини педіатр або сімейний лікар має проводити планові обов’язкові огляди, навіть коли дитина здорова: 10 оглядів лікаря і 6 оглядів медсестри у перший рік, 2 огляди у другий і 1 огляд у третій.

Вакцинація

Ваш лікар має слідкувати за вакцинацією вашої дитини і вас за календарем щеплень. Держава гарантує безоплатно вакцини, що входять до календаря щеплень: проти туберкульозу, поліомієліту, дифтерії, кашлюка, правця, кору, гепатиту В, гемофільної інфекції, краснухи, епідемічного паротиту. Це якісні, безпечні та ефективні вакцини від провідних виробників.

Рецепти на ліки

Рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки», також виписуватиме ваш лікар.

Програма реімбурсації «Доступні ліки» постійно розширюється новими препаратами, і станом на листопад місяць 2022 року по програмі відшкодовується (безоплатно або з доплатою) вартість препаратів:

  • Проти серцево-судинних хвороб;
  • Для профілактики інсультів та інфарктів;
  • Проти нецукрового діабету та цукрового діабету І типу (інсулін) та діабету ІІ типу;
  • Для лікування хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів; розладів психіки, поведінки, а також епілепсії;
  • Для лікування хвороби Паркінсона.

Як отримати безоплатні ліки?

Покрокова інструкція

  • Зверніться до лікаря (терапевта, педіатра або сімейного лікаря), з яким укладено декларацію, та отримайте електронний рецепт. 
  • Завітайте до аптеки з позначкою «Тут є Доступні ліки». 
  • Отримайте ліки безоплатно або з частковою доплатою за е-рецептом. 

Вартість ліків повністю або частково оплачує держава. 

Які ліки пацієнт може отримати безоплатно, а за які потрібно доплачувати? 

Держава компенсує вартість найдешевшого лікарського засобу, який подав заявку на участь в програмі «Доступні ліки». Також наявність препарату у програмі залежить від рішення про його участь від виробника – він має подати заявку для включення свого препарату до Реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації. 

Реєстр ліків є у вільному доступі на сайті МОЗ, та містить, зокрема, інформацію про тип відшкодування (безоплатно або з доплатою із зазначенням розміру доплати).

З відповідним Реєстром ліків можна ознайомитись за посиланням.