Фото без опису

Наближаються свята, на які чекають не тільки малеча, але і дорослі: Новий рік та Різдво Христове. Основний атрибут свят – це ялиночка, яка радує око своїми прикрасами, гірляндами і ароматами, який збирає довкола родину.
В наш час є альтернатива живій ялинці – штучна ялинка, яка може прослужити декілька років. Так, в кожного з нас є вибір, але якщо вам більше до душі жива красуня, то перед тим, як придбати ялинку, потрібно знати декілька нюансів.
 Найперше купляти потрібно легально заготовлену ялинку. Легальна ялинка маркірована самоклеючою етикеткою чи пластмасовими бирками - стяжками на стовбурі дерева, які при спробі зняти розриваються і тим самим унеможливлюють їх повторне використання. На бирці повинен бути індивідуальний номер та відповідний йому штрих-код, який заноситься в Систему електронного обліку деревини.
Перевірка походження ялинки відбувається шляхом введення номеру із бирки, яка прикріплена до ялинки на сайті  https://www.ukrforest.com/check. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня, це може свідчити про сумнівне походження ялинки.
Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні можна встановити з Google Play Market для Android програмне забезпеченння yalynka.info, за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки.
Хочеться зразу застерегти громадян, які хочуть займатися незаконною заготівлею та реалізацією ялинок, з метою забезпечення охорони хвойних насаджень та запобігання їх незаконному вирубуванню населенням у передноворічний період на підприємстві працює рейдова бригада для патрулювання лісових масивів. При виявленні таких фактів на лісопорушників будуть застосовуватися штрафи.
Незаконна порубка хвойних порід згідно з статтею 65 Кодексу України про адміністративні правопорушення  тягне за собою накладання штрафу в розмірі від 85 до 170 грн. на фізичних осіб і на посадових осіб від 119 до 204 грн., а також відшкодування збитків, нанесених державі внаслідок знищення або пошкодження дерев, які розраховуються в залежності від діаметра стовбура дерева, а це від 455 до 2053 гривня   
Крім того, передбачена кримінальна відповідальність за незаконні порубки дерев, вчинені в заповідниках або на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду, та карається штрафом від 5111 до 8500 гривень або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.
З 1 січня 2019 року адмінштрафи для громадян за незаконну рубку збільшуються в три і більше рази.
Не порушуйте законодавство та купуйте лише марковані новорічні ялинки!. Реалізація новорічних ялинок без маркованих бирок заборонена!
За тел..03(236)6-05-66. можна повідомити про виявленні порушення щодо незаконної заготівлі чи реалізації ялинок.
На замітку. Придбавши ялинку, не можна дерево зразу заносити до теплої оселі, ялинка повинна постояти деякий час в прохолодному коридорі чи закритому балконі приблизно десь два-три дні, щоб ялиночка поступово адаптувалася до тепла.
Щоб ялинка простояла довше і радувала нас хвойним ароматом та міцними гілочками рекомендується поставити новорічну ялинку в відро з піском (можна замінити пісок звичайним грунтом). Не забувати звісно зволожувати пісок чи землю кожний день водою. А якщо немає під руками піска чи землі, ялинка ставиться просто у відро з водою, в яку можна додати аспірин, трохи солі і столову ложку цукру.
При цих двох методах потрібно кожний день обприскувати крону дерева з пульверизатора. І якщо є можливість то тримати ялиночку подальше від батарей.
       Лісовий відділ  
ДП «Самбірський лісгосп»