Фото без опису

Кір – небезпечне інфекційне захворювання 

 

 За даними Міністерства охорони здоров’я з 2017 року в Україні відмічається різке зростання рівня захворюваності на кір, в першу чергу  серед дітей до 17 років. Захворюваність в 2018 році зросла в 110,7 рази в порівнянні з аналогічним періодом 2017 року. Станом на 23.11.18р. в області було зареєстровано 147 спалахів кору в організованих колективах, в тому числі в дитячих дошкільних закладах - 15, школах - 113, на промислових підприємствах - 5. На сьогодні по Україні захворіло на кір понад 50000 чол., з них 21 особа померли. З початку 2019р. найбільшу кількість захворівших зареєстровано у Львівській області – 2650 осіб (з них дітей 1743, що складає 65,77%). Зокрема в Мостиському районі, тільки протягом січня захворіло 139 осіб (з них дітей  51,1%). При тому що щеплення проти кору отримала тільки 1 особа (в закладах охорони здоров’я наявна достатня кількість вакцин, зокрема  виробництва Бельгія).

Основною причиною зростання захворюваності являється недостатнє охоплення дитячого населення профілактичними щепленнями проти кору, яке в 2016 році в державі становило лише 45%, у 2018р близько 70%.

Кір – небезпечне інфекційне захворювання вірусного походження, яке являється однією із основних причин дитячої смертності у світі. Контагіозність при кору становить 95%. Вірус виділяється від хворого при розмові, кашлі, чханні. Інкубаційний період триває від 7 до 17 днів. При цьому збудник дуже швидко поширюється з потоками повітря у сусідні приміщення, через вікна, вентиляційну систему, тощо. Найчастіше на кір хворіють діти та підлітки, однак може захворіти і доросла людина, яка не отримувала щеплення проти даної інфекції.

Перші ознаки кору подібні для всіх інфекційних захворювань, в т. ч. ГРВІ: млявість, порушення сну, зниження апетиту, пізніше з'являються - нежить, кашель та підвищується температура тіла. Через кілька днів кашель та нежить посилюються, з’являється світлобоязнь, запалення очей (кон'юнктивіт) та характерні лише для кору ознаки, які може розпізнати виключно лікар: на внутрішній стороні щік та губ з’являються дрібненькі білі цятки. Відбувається повторне підвищення температури тіла до 39-40о С, на шкірі з'являється дуже помітний висип, набрякають повіки та все обличчя. До симптомів може додатись діарея та сильний головний біль, навіть до втрати свідомості. При неускладненому перебігу хвороби, вже за тиждень нормалізується температура тіла, поступово проходять нежить та кашель, верхній шар шкіри, на якому був висип, злущується.

При тяжкому перебігу хвороби можуть виникнути небезпечні ускладнення. В результаті ослаблення імунітету, організм хворого стає більш чутливим до будь-якої бактеріальної інфекції. Можуть виникнути запалення органів дихання (пневмонія, бронхіт), середнього вуха (отит), а в деяких випадках – головного мозку (енцефаліт).

Надійним захистом від захворювання являються лише вакцинація проти кору.

Епідемічна ситуація щодо захворюваності на кір вимагає активних з координованих дій різних відомств, установ та організацій, в тому числі органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, Департаментів охорони здоров′я, соціального захисту, освіти і науки. Основну роль у профілактиці кору відіграє активна імунізація живою вакциною. Жива вакцина застосовується також для екстреної профілактики кору і ліквідації спалахів в організованих колективах. При цьому до 5-го дня контакту вакцинують усіх осіб, що спілкувалися з хворим, якщо немає відомостей щодо перенесеного захворювання або ж вакцинації, а також проти показів. Профілактичні щеплення, проводять дітям у плановому порядку в 12 місяців та 7 років, а також у епідемічних осередках для не щеплених раніше осіб, в т. ч. дорослих.

Пам′ятайте, що вакцинація проти кору являється єдиним ефективним засобом захисту від захворювання на кір дитячого і дорослого населення!

 

Начальник відділу держнагляду за дотриманням санітарного

законодавства Мостиського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби у ьвівській області                                                  Ю.Чертов