Фото без опису

11 березня у Судововишнянській ОТГ відбувся форум із просторового планування. Організатором цього заходу була команда із 6-ти осіб, які зараз беруть участь у навчальній освітній програмі "Інтегроване просторове планування для об'єднаних територіальних громад" від СANaction school.

Учасниками програми стали 30 громад із усієї України, і лише 1 із Львівської області - Судововишнянська ОТГ.

До складу команди увійшло 6-ро осіб, серед яких: спеціалісти міської ради, представники громадської організації та депутати. Також під час усіх навчань з командою працює фахівець з просторового планування із Чернівців Інна Радчук.

Фото без опису

§Просторове планування – це в першу чергу планування  майбутнього, що має бути засноване на розумінні історичного минулого, сильних та слабких сторін, розумінні потреб та цінностей основних груп інтересів в громаді.

В рамках трьох воркшопів СANaction School, які відбувались в Івано-Франківську команда провела детальний аналіз наявних ресурсів ОТГ, виокремили сфери, які потребують розвитку та об'єкти, які можуть стати потенціалом для розбудови громади.

Фото без опису

Одним із етапів навчальної програми є презентація усіх ідей та напрацювань жителям Судововишнянської громади. Щоб визначити думку людей і не помилитись у виборі пріорітетів її розвитку  11 березня 2019 року в Народному домі м.Судова Вишня було проведено форум "Від мрій до дій."

Мета форуму: отримати зворотній зв’язок від активних мешканців громади для включення їх ідей до розробки просторового плану громади.

На форумі були присутні: молодший ментор програми Олександр Шевченко, фахівці з просторового планування - Інна Радчук та Дарія Купрієнко, представники відокремленого структурного підрозділу Львівського центру розвитку місцевого самоврядування Зеновій Сірик та Дарія Зубрицька, депутати районної ради Олег  та Ольга Мартинець, працівники та депутати Судововишнянської міської ради, члени виконкому, підприємці, працівники закладів культури та освіти, викладачі спортивної школи та Державного навчального закладу "Судововишнянський професійний ліцей" та члени громадських організацій, мешканці громади.

Із усіма етапами програми та усіма напрацюваннями ознайомлювали присутніх координатор групи Оксана Мазур, активний учасник команди Андріана Беля, молодший ментор програми СANaction School Олександр Шевченко, планувальник Інна Радчук.

Про своє бачення розвитку Судововишнянської громади розповіла  волонтер Корпусу Миру Danielle Albers. Вона зазначила, що нашій громаді потрібні місця для зустрічей, вільні простори для комунікації, бо саме у таких місцях народжують найкращі ідеї. Цікавою родзинкою форуму стала презентація ландшафтного архітектора Вікторії Веселівської, яка, доречі, є уродженкою міста Судова Вишня. Вікторія зараз працює в Кракові (Польща) де успішно реалізує свої дизайнерські проекти. Вона поділилась досвідом закордонних країн у сфері просторового планування і навела приклади позитивних проектів, які можуть бути втілені у нас.

Усі, хто знайшов час відвідати форум мали змогу проголосувати за сферу, яка на їхню думку потребує першочергового розвитку, а також написати свою ідею на плакаті "Генератор ідей".

Кінцевим результатом усіх напрацювань команди стане розроблена концепція просторового розвитку Судововишнянської ОТГ. Також будуть розроблені картографічні матеріали та збірники.

ВАЖЛИВО: Цей Форум не є завершенням програми, такі зустрічі з громадою проводитимуться і надалі. Адже хто краще за жителів рідного міста чи села знає як повинне виглядати його "майбутнє"!!!

Коротко про програму та школу СANaction:

Школа CANactions  - незалежна освітня інституція з офісами в Києві та Амстердамі, яка розробляє та здійсню єпрограми, сфокусовані на міждисциплінарних дослідженнях, стратегічному міському дизайні та плануванні, та відображують досвід сучасної практики містобудування та архітектури на Заході та Сході в контексті локальних та глобальних викликів, з якими стикаються сучасні міста.

Програма"U-LEAD з Європою"

Участь у програмі є безкоштовною завдяки підтримці партнерів – програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», яка спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.­­

«Інтегроване просторове планування для об’єднаних територіальних громад» - безкоштовна освітньо-практична програма для представників місцевого самоврядування та фахівців у сфері просторового планування, організована CANactionsSchoolза підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

 

В програмі беруть участь 180 представників 30 ОТГ з 19 областей України та 30 фахівців у сфері просторового планування, які спільно будуть напрацьовуватисценаріїрозвиткупоселень та територій ОТГ.

Участь у програмі передбачає розробку учасниками концепції стратегічного просторового розвитку під керівництвом міжнародної команди експертів. Цей документ дозволяє запланувати довгостроковий інтегрований розвиток всієї території громад, з урахуванням національного та регіонального контекстів, з акцентом на стале використання природніх ресурсів та земель.

 

Відповідаючи на просторові, економічні, екологічні та соціальні виклики, що стоять зараз перед об'єднаною громадою, концепція просторового розвитку передбачає також створення концепцій розвитку соціальної та транспортної інфраструктури, екологічного аудиту та ландшафтного плану території громад, а також розробку пілотних проектів залучення інвестицій. 

Програма триватиме з листопада 2018 року до грудня 2019 року.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ

Фото без опису