«24 березня Всесвітній день боротьби з туберкульозом».

   Найважливішою проблемою залишається те, що в усьому світі туберкульоз є однією з перших десяти причин смерті. Мільйони людей продовжують хворіти на туберкульоз рік у рік. За розрахунками Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я за 2017р. на туберкульоз у світі занедужало близько 10 міл людей, з-поміж них 1 міл – це діти. Також у 2017р. туберкульоз став причиною смерті 1,6 млн осіб, із котрих 300 000 мали поєднану інфекцію ВІЛ/ТБ.

   З 1995р. в Україні невпинно прогресує епідемія туберкульозу, 50 випадків на 100 000 населення до 2003р. захворюваність майже подвоїлась. Таке значне зростання захворюваності зосередило увагу до туберкульозу наукові спільноти, з’явилися нові методи діагностики та лікувальні препарати, що  значно змінили підхід до подолання захворювання. Нажаль ситуація з поширенням туберкульозу в Україні й досі залишається складною у першу чергу через те, що люди невчасно звертаються по медичну допомого.

   Ризик захворіти на туберкульоз значно збільшується, якщо імунна система людини послаблюється іншим захворюванням, найбільш вразливими до туберкульозу є: ВІЛ позитивні люди; хворі на цукровий діабет; хворі, які постійно приймають ліки, що пригнічують імунну систему (наприклад ліки проти злоякісних новоутворень); пацієнти з професійними захворюваннями легень (шахтарі чи металурги); особи, які активно зловживають алкоголем, курінням або наркотиками. Важкі життєві обставини  та соціальні негаразди також пригнічують імунітет, адже зазвичай вони пов’язані з погіршенням умов проживання, неповноцінним харчуванням та хронічним стресом. Існують так звані соціальні групи ризику туберкульозу до них відносяться : біженці; особи без визначеного місця проживання; особи, які утримуються або звільнились з установ позбавлення волі; безробітні або люди із низьким рівнем прибутків та особи, які мають тривалий сімейний або професійний контакт з хворими.

   Значно зменшує ймовірність розвитку туберкульозу його специфічна імунопрофілактика (вакцинація). Вакцинація проти туберкульозу (БЦЖ) є обов’язковим для новонароджених і проводиться в пологових будинках на третій - п’ятий  день життя, а повторне ревакцинація проводиться у семирічному віці.

   Туберкульоз-це інфекційне захворювання його викликає мікобактерія туберкульозу (МБТ) або паличка Коха. Мікобактерія туберкульозу має здатність уражати органи і тканини людини, а саме: нирки, лімфатичні вузли, шкіру, статеві органи, кишечник, кістки тощо. Але найчастіше зустрічається туберкульоз легень, оскільки мікобактерія в основному передається повітряно-краплинним шляхом. Здорова людина може заразитися туберкульозом вдихаючи дрібні краплі рідини, що містять мікобактерії, які виділяються хворим  на туберкульоз  при кашлі, чханні, розмові.

    Високі показники захворюваності а активний туберкульоз легень у Львівській області реєструються щорічно. У Мостиському районі за 2017р. на активний туберкульоз легень захворіло 17-людей, з них 1-дитина віком до 17р., також туберкульоз став причиною смерті-4 осіб. В 2018р. показних захворюваності збільшився на 19 випадків, зареєстровано 36-людей, з них 3-дітей віком до 17р. з кількістю населення – 56653 особи. Захворювання серед декретованих осіб ( особи, які обслуговують населення і можуть призвести до поширення інфекційних хвороб, повинні щорічно проходити обов’язкові профілактичні медичні огляди в тому числі флюорографічне обстеження, згідно наказу МОЗ України від 23.07.2002р. №280) становить – 3 осіб за 2018р..

     При активній формі туберкульозу мікобактерія швидко розмножується в легенях хворого і «харчується» тканинами людського організму, руйнуючи легені, отруюючи організм продуктами своєї життєдіяльності, виділяючи у нього токсини (туберкульозна інтоксикація).

При відсутності лікування смертність від активного туберкульозу сягає до 50% впродовж одного-двох років в інших випадках туберкульоз переходить у хронічну або резистентну форму. Без лікування хворий на хронічний туберкульоз впродовж багатьох років виділяє мікобактерії та розповсюджує інфекцію, ставлячи під загрозу оточуючих.

      Щоб захистити себе від туберкульозу потрібно правильно харчуватись, особливо достатньо вживати білкової  їжі (м’яса, рибу, молочні продукти, овочі і фрукти), відмовитись від шкідливих звичок, частіше бувати на свіжому повітрі, уникати тривалого перебування в закритих не провітрюваних приміщеннях із великим скупченням людей.

    Кашель - це головний симптом, який дозволяє встановити діагноз, особливо, якщо він триває більше трьох тижнів. До інших симптомів туберкульозу відносять: слабкість, пітливість (особливо вночі), тривале і зазвичай незначне підвищення температури тіла, безпричинна втрата ваги, задишка, часті болі у грудній клітці та кровохаркання.

    Якщо Вам притаманні вищевказані симптоми, негайно зверніться до лікаря і не займайтесь самолікуванням.

 

 

 

 

Фельдшер санітарного відділу державного нагляду

за дотриманням санітарного законодавства                                                       Наконечна С.О.