Фото без опису

ТРАГЕДІЯ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

ЗАБУТТЮ НЕ ПІДЛЯГАЄ

 

Кінець ХХ початок ХХІ століття для України позначений багатьма важливими подіями. Серед них – Чорнобильська катастрофа, що розпочалася з аварії на четвертому енергоблоці атомної електростанції 26 квітня 1986 року і стала «візитною карткою» України у світі. Вибух реактора призвів до техногенної катастрофи зі складними і масштабними екологічними, соціально-економічними, політичними наслідками; це – національна трагедія України.

Ця аварія за своїми масштабами набула світового значення за всю історію існування атомної енергетики. Проблеми, які спричинила техногенна катастрофа на ЧАЕС через викиди радіоактивних частин в атмосферу призвела до забруднення ґрунтів, відкритих водоймищ вимагала великих зусиль, спрямованих на вивчення ситуації, що склалася та її виправлення.

Очевидним є також те, що на сьогодні ще завчасно говорити про подолання всіх наслідків трагедії. Ця проблема залишається трагічною актуальністю, а гіркий досвід примушує задуматися над спричиненими глобальними негативними наслідками для людства та природного довкілля.

Технологічний прогрес, безсумнівно, дав багато благ та зручностей, відмовитись від яких ми вже не в силі, але і плата за все це надто висока.

Чорнобиль – це спустошеність понівеченої аварією української нації, нестерпний біль і пам’ять народу. Саме Чорнобиль озивається болем у серці кожного: онкохворі діти, запущені домівки, зарослі чагарями дороги і площі покинутого міста, отруєні чорноземи і ріки. Забути це чи викреслити з пам’яті неможливо, як неможливо бути осторонь цієї біди.

Аварія на ЧАЕС зруйнувала міф про абсолютну безпеку «мирного атому» та актуалізувала ризик використання атомної енергетики. Чорнобиль і Україна залишаються в полі зору всього світу, як страшний урок історії і вимогою відповідального ставлення до природи.

До відзначення трагічних подій 33-ї річниці вибуху на Чорнобильській АЕС Львівський обласний центр народної творчості і культурно освітньої роботи рекомендує розробити у народних домах план заходів під загальною назвою «Твій біль, Україно, − Чорнобиль».

Керівникам відділів культури, районних народних домів, об’єднаних територіальних громад, спільно з духовенством, представниками районних, міських рад, громадських організацій, редакцій газет, радіо, медичними та бібліотечними працівниками, громадськістю відзначити цю дату на належному рівні, зокрема:

  • взяти участь у поминальних богослужіннях в церквах різних конфесій;
  • організувати мітинги-реквієми, покладання квітів до «Пам’ятного знаку Героям і Жертвам Чорнобиля»;
  • оформити книжкові документально-художні, тематичні полиці, що ілюструють події Чорнобильської трагедії спільно з працівниками бібліотек;
  • провести інформаційні години з історії аварії на ЧАЕС;
  • зустрічі з духовними особами, літераторами, представниками екологічних товариств, ліквідаторами аварії, медичними працівниками;
  • перегляди документальних фільмів українських і зарубіжних авторів, тематичних відеофільмів.

Для проведення заходів радимо використати сценарій тематичного вечора «Українська трагедія» («Животоки» 2005, № 1−2 (26−27).

 

 

 

Марта Грицик,

провідний методист з питань етичного

та християнського виховання