Фото без опису                              

Всесвітній день моніторингу якості води.

18 вересня в усьому світі відзначається Всесвітній день моніторингу якості води.В 2003 році ініціатором його створення виступив американський Фонд чистої води.                                            Поняття «моніторинг» означає постійний контроль чогось, спостереження за чимось.Моніторинг якості води є складовою частиною державної системи моніторингу довкілля. Державний моніторинг якості води здійснюється з метою забезпечення збирання,обробки,збереження,узагальнення та аналізу інформації про стан водних об’єктів, прогнозування його змін та розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття рішень у галузі використання, охорони вод та відтворення водних ресурсів.                                

З 1 січня 2019 року набрав чинності новий порядок здійснення державного моніторингу вод, який відповідає вимогам європейського законодавства. В межах Львівської області знаходиться 8 пунктів спостережень за якістю води на річках басейну Західного Бугу.

А саме на р.Західний Буг, р.Полтві,р.Раті,р.Маруньці, та на Кийському потоці.  Відбір проб води з річок проводиться щомісячно БУВР річок Західного Бугу та Сяну.                                          Результам моніторингу:

Полтва, ліва притока Західного Бугу, є найбільш забрудненою річкою басейну.                                                                    

Найкращою якістю характеризується вода в р. Раті(с.Межиріччя) і в Кийському потоці (с.Нестаничі).

Отже, як видно з результатів моніторингу найбільш негативний вплив на якість поверхневих вод мають комунальні підприємства(водоканали), а також стоки від приватних господарств.

 На основі результатів моніторингу складаються програми покращення якості поверхневих вод.

Для недопущення забруднення наших річок ми мусимо памятати головні правила, не засмічувати водойми і їх береги сміттям та економити воду.     

провідний інженер водних ресурсів  БУВР річок Західного Бугу та Сяну -  Б.Шпак