Напередодні новорічно-різдвяних свят  лісові насадження Львівщини зазнають непоправної шкоди, адже попит на живі ялинки сприяє вирубуванню хвойних дерев.

Департамент екології та природних ресурсів звертається до мешканців Львівщини з проханням не вирубувати зелених красунь, а знаходити альтернативні рішення під час святкування зимових свят, що дозволять зменшити випадки несанкціонованої вирубки ялинок.

“У торгових центрах, супермаркетах та на ринках уже можна придбати штучні ялинки, які не поступаються красою і пишністю справжнім і до того ж їх можна встановлювати впродовж багатьох років. Що ж стосується запаху хвої, то можна використовувати для ароматизації приміщень натуральні ефірні олії хвойних рослин, які, окрім гарного запаху у домівці, позитивно впливають на здоров’я людей”, - зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Руслан Гречаник.

Нагадаємо, щороку у грудні, напередодні Нового року та Різдва, з метою попередження незаконної рубки хвойних насаджень, безконтрольного перевезення та реалізації новорічних ялинок, а також притягнення до відповідальності за самовільну заготівлю і реалізацію незаконно зрубаних дерев проводиться екологічна акція «Новорічна ялинка».

Щоб вберегти насадження від самовільних рубок, проводитимуться спеціальні рейди-перевірки в лісах, особливо на територіях природно-заповідного фонду, на автодорогах, залізничних вокзалах і ринках області. Рейдові групи перевірятимуть законність заготівлі, перевезення та реалізацію ялинок.

“Громадяни, які незаконно торгуватимуть ялинками, притягуватимуться до адміністративної чи кримінальної відповідальності у встановленому законом порядку Відтак, за рубку та реалізацію ялинок передбачені штрафи, відповідно до статті 65 та 88-1 КУпАП, штраф для громадян становить в розмірі від 510 до 1700 грн з конфіскацією насаджень, а на посадових осіб - від 2550 до 5100 грн з конфіскацією. Якщо ці правопорушення скоєні особою віком від 16 до 18 років та ця особа не має самостійного заробітку, тоді штраф стягується з батьків або осіб, які їх заміняють (ст. 307 КУпАП)”, - додав Руслан Гречаник.

Також відповідно до Постанови КМУ від 23.07.2008 № 665 діє такса для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу незаконним вирубуванням та пошкодженням дерев до ступеня припинення росту становить від 42 грн (діаметр дерева у корі біля шийки кореня 10 і менше см) до 3109 грн (діаметр 46,1-50см) за кожне дерево. У грудні - січні розмір шкоди обчислюється за цією таксою, збільшеною у 3 рази. Також розмір шкоди підлягає показнику індексації такс для обчислення розміру шкоди.