Фото без опису

«ГРВІ: ЯК НЕ  ЗАХВОРІТИ В СЕЗОН ЗАСТУД?»

      Сезон застуд розпочався! Хоча такого діагнозу, як «застуда», в медицині немає. Це просто побутова назва для ГРВІ: гострої респіраторної вірусної інфекції.

Слово «респіраторна» означає, що вірус спричиняє запалення у органах дихальної системи. Респіраторних вірусів відомо більше 200, і кожен з них має свої уподобання: один надає перевагу слизовій носу та викликає риніт, інший вражає тканини трахеї – виникає трахеїт, третій полюбляє мигдалики – буде тонзиліт. Ці назви вказують на місце запалення, а не на конкретний збудник.

      З точки зору лікування, всі віруси мають дещо спільне. Їх лікують симптоматично – тобто просто полегшують стан людини. Немає препаратів з доведеною ефективністю, які могли б вбити вірус. Виключення – деякі віруси герпесу та грипу. Противірусні засоби, так само, як імуномодулятори, не є препаратами з доведеною ефективністю! Симптоми ГРВІ:слабкість;нездужання;в’ялість;втома;головний біль; нежить; підвищена температура. Хворіти на ГРВІ декілька разів на рік – цілком нормально: легкі вірусні інфекції тренують імунітет. Ненормально, коли організм людини не здатен впоратись із вторгненням, і розвиваються ускладнення: отити, бронхіти, пневмонії. Це означає, що на тлі хвороби розвинулась вторинна інфекція, можливо, бактеріальна.

     Коли вірус потрапляє до організму, він проникає у клітини і відкриває у кожній «завод» з виробництва таких саме вірусів. Щоб вимити віруси та токсичні продукти їхньої життєдіяльності, потрібно багато пити. Антибіотики та інші хіміотерапевтичні препарати неефективні, оскільки не діють на вірус. Антибіотики можна призначати при гострих бактеріальних респіраторних захворюваннях. Лікування частіше здійснюється вдома. На час гарячкового періоду рекомендується постільний режим. Призначають симптоматичні засоби, жарознижуючі тощо. 

    Щоб знизити ризик захворювання на  ГРВІ, дотримуйтесь кількох простих правил: ретельно мийте руки після вулиці. Якщо немає можливості вимити руки водою з милом, скористайтесь спиртовими антибактеріальними засобами. Уникайте контактів з хворими особами. Якщо захворів хтось з вашої родини, виділіть для нього окремий посуд. Не чіпайте ніс, очі або губи, тому що на ваших руках накопичується багато різних мікробів. Уникайте багатолюдних місць. Ніколи не користуйтесь чужими предметами особистої гігієни (помадою, хустинками та ін.). Міцна імунна система - кращий захист від грипу та застуди. Відсутність сну, пропуск прийомів їжі, бідний раціон, важка робота і стреси негативно позначаються на стані імунної системи. Обговоріть заздалегідь зі своїм лікарем алгоритм заходів по профілактиці простудних захворювань. Пам’ятайте, що навіть, так звані, «народні» засоби можуть бути небезпечними.

Ваше здоров’я та здоров’я ваших  рідних  повністю залежать від відповідальності та дбайливого ставлення до власного організму!

 Помічник  лікаря - епідеміолога 

Мостиського відділу Яворівського районного управління   ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                  Галина  ГРИНЧИШИН