Фото без опису

У дитячому будинку-інтернаті  на Львівщині, де також проживають люди з інвалідністю з дитинства, зафіксували спалах дифтерії.

Під час проведення обстеження у 7 підопічних інтернату було виявлено ознаки початкової стадії дифтерії. Усі хворі госпіталізовані у Львівську обласну інфекційну клінічну лікарню у стані середньої важкості.

Дифтерія — небезпечне інфекційне захворювання,яке переважно характеризується місцевим запаленням слизових оболонок ротоглотки, дихальних шляхів,  гортані, трахеї, бронхів . Імовірне ураження  носа, очей , статевих органів  та явища загальної інтоксикації. Характерне утворення в  місці ураження  плівок, котрі можуть утруднювати дихання.

При  несвоєчасному зверненні за медичною допомогою, у невакцинованих осіб дифтерія може проявлятися ускладненнями у вигляді ураження серцево-судинної та нервової систем, нирок і в 20% випадків призводить до  летальних наслідків.

В Україні, відповідно до Національного календаря профілактичних щеплень, вакцинацію від дифтерії здійснюють віковим групам у  2, 4, 6 та  18 місяців, 6 і 16 років. Доросла група населення підлягає ревакцинації  у 26, 36, 46 і т. д  років  - кожні 10 років.

У вакцинованих захворювання має легший перебіг, а ускладнення і летальні випадки виникають рідше.

Згідно статистичних даних основні показники  охоплення імунопрофілактикою у Львівській області складають по вікових групах населення

До 1 року – 46,9%,

Від 12 місяців до 18 місяців – 46,1%,

Від 18 місяців до 6 років – 46,6%,

Від 6 років до 16 років – 43,4%,

Від 16 років – 24,2%.