Фото без опису

Вода може збудувати мир, а її відсутність викликати конфлікт. Коли води не вистачає, або вона забруднена, коли у людей нерівний доступ до води , або її зовсім не має, між спільнотами і країнами може виникнути напруженість. Більше трьох мільйонів людей по всьому світу залежні від водних ресурсів, які перетинають державні кордони. При цьому тільки у небагатьох країнах є угоди про співпрацю по всіх водних ресурсах,які спільно використовуються.
По мірі того, як змінюється клімат і збільшується кількість населення виникає гостра необхідність в об’єднанні зусиль, як в середині країни, так і між ними по захисту і збереженні нашого найціннішого ресурсу - води. В цей Всесвітній день водних ресурсів «Вода для миру» ми всі повинні об’єднатися навколо водних ресурсів і використовувати воду для досягнення миру, закладаючи основи більш стабільного завтра.
“Україна чітко розуміє – міжнародні води потребують міжнародних правил. Тому, навіть попри війну, ми продовжуємо зміцнювати транскордонне співробітництво для вирішення водних проблем”, – зазначив Євгеній Федоренко. “Водночас наша країна переживає постійні атаки росії на водні об’єкти та інфраструктуру. Руйнування греблі Каховської ГЕС стало наймасштабнішим
терактом з часів аварії на Чорнобильській АЕС. Без доступу до води залишилось більше 700 тисяч людей. Наслідки будуть відчутні ще багато років”, – Євгеній Федоренко.
Відтак Україна створює нові міжнародні механізми для захисту води та інших складових довкілля від збройних конфліктів. Серед таких інструментів – Формула миру Президента Володимира Зеленського, одним із пунктів якої є протидія екоциду. “Ми робимо те, що до нас не робив ніхто у світі, для того, щоб більше жодний агресор не мав бажання знущатися над довкіллям, посягати на чужі території та їх природні ресурси”, – наголосив заступник Міністра.
Для того , щоб відбувались позитивні зміни необхідно стати частиною глобальної компанії «Вода для миру». Необхідно, щоб усі – від окремих людей і сімей до компаній і держави - робили все можливе для співпраці в області водокористування. Б.Шпак