Фото без опису

Профілактика  коронавірусної інфекції.

 

       Вірус  Корони  або  Covid-19 рано чи пізно дістанеться до будь – якої країни. Як виявилося вірогідність зараження Covid-19 можливе не тільки повітряно-крапельним  шляхом, але й при дотику до поверхонь заражених новим вірусом.  В багатьох містах ввели заходи  по дезінфекції транспорту, робочих приміщень  і вулиць.

      Не дивлячись на те, що Covid-19 розповсюджується через крихітні крапельки при виділенні із носа і рота  зараженої людини під час кашлю і чхання, ці крапельки не тільки залишаються в повітрі, але й попадають  на одяг і поверхні. Після проведених тестів  стало відомо, що вірус SARS-CoV-2 зберігає свою  життєздатність  в краплях до трьох годин після того, як  попадає в повітря  під час кашлю, а також вірус довше зберігається в фекальних виділеннях, тому необхідно ретельно мити руки  милом  після відвідування  туалету. Потрібно щоденно проводити  дезінфекцію  поверхонь, до яких часто торкаються, це являється ключовим фактором в попередженні розповсюдження  Covid-19.

       Вірус SARS-CoV-2 довше  живе  на твердих поверхнях:  на картоні  - до 24 годин;   на пластмасових  і нержавіючих  поверхнях    до  2-3 діб;    на мідних поверхнях зберігає свою життєздатність  тільки  протягом чотирьох годин.

       Учені з'ясували, що вірус миттєво гине після дезінфекції поверхонь при обробці   62-71% спиртом,  або розчинами підбілювачу з 0,5%  з перекисом  водню або  побутового підбілювачу з 0,1% гіпохлориду натрію.

        На даний час вірус не містить  вакцини або специфічного лікування, нажаль через генетичну мутацію, яка зробила його дуже небезпечним.

       На сьогоднішній день  найважливішими заходами є профілактичні. Необхідно ретельно дотримуватись особистої гігієни. Мийте руки  з милом після  поїздок в громадському транспорті (при торканні до  дверних ручок – дана інфекція після контактного хворого зберігається протягом 24 год.), уникати будь  якого контакту з безхатніми тваринами, старатися уникати масових скупчень населення; уникати споживання сирих або недостатньо оброблених продуктів  тваринного походження.

       Власникам підприємств, установ, організацій прохання забезпечити неухильне дотримання протиепідемічних та дезінфекційних режимів на об’єктах обслуговування населення. Зокрема графіку дотримання термінів (що 1-2 години) проведення профілактичної дезінфекції приміщень і устаткування, дотримання відвідувачами/покупцями дистанції до 2-х метрів між особами, наявності пов’язок та гумових рукавиць (за відсутності засобів індивідуального захисту не допускати цих осіб на об’єкт). Обслуговуючий  персонал при наявності видимих проявів респіраторного захворювання слід направляти до закладів охорони здоров’я.

      Захворіємо ми чи ні – це залежить від стану нашого імунітету, наявності обтяжуючих захворювань.

       При перших ознаках  захворювання  негайно звертайтесь до сімейного лікаря.

Бережіть себе та здоров'я своїх близьких, залишайтесь вдома!

 

 

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду 

за дотриманням  санітарного законодавства                                           Г.Гринчишин