« Ботулізм – як уникнути небезпеки ? »
« Ботулізм – як уникнути небезпеки ? »
З початку 2020-го року в Україні зареєстровано 13 випадків ботулізму, захворіли 15 людей. З них: 14 дорослих та одна дитина віком 9 років.
У 2019р. у Львівській області зареєстрували два випадки ботулізму. Їх зафіксували у Перемишлянському та Жовківському районах.
Ботулізм - це тяжке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини. Найкращий спосіб захистити своє здоров'я - утримуватися від споживання їжі, про якість котрої споживачу достеменно невідомо.
Порівняно із минулим роком, цьогоріч кількість тих, хто захворіли на ботулізм зменшилася вдвічі, кількість померлих - утричі. Зокрема, у 2019 році померло 3 людини: у Запорізькій області двоє та одна у Чернігівській області. У 2020 році померла одна людина у Вінницькій області. Цього року, понад 60% людей, які захворіли на ботулізм - чоловіки. У 2019 році понад 60% тих, хто захворіли були жінки. І 60% людей, що захворіли - це особи віком 25–55 років. Всі постраждалі у поточному році мали можливість отримати протиботулінічну сироватку.
Цього року захворювання на ботулізм було зареєстровано у: Вінниччині (5), Донеччині (1), Житомирщині (1), Київщині (1), Закарпатській області (1), Чернігівщині (3), Черкаській області (1), Хмельниччині (1) та Києві (1).
Варто пам’ятати, що ботулізм має чітко виражену сезонність. Підйом захворюваності спостерігається у травні-червні.
Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання була виготовлена в домашніх умовах при вживанні рибних виробів невідомого походження. Інші випадки захворювання на ботулізм були пов’язані з вживанням: м’ясних консервів та інших виробів із м’яса; овочевих та грибних консервів.
Симптоми ботулізму: неврологічні розлади - порушення зору (двоїння або туман в очах, невиразність мови, важкість ковтання, відчуття сухості у роті, м'язова слабкість).
У кожного другого хворого, першими проявами ботулізму можуть бути короткочасні симптоми інтоксикації: пронос, блювота, може незначно підвищитись температура, боліти живіт. Важкі форми захворювання характеризуються різким пригніченням функції дихальних м'язів. За відсутності адекватної терапії, смерть зазвичай настає від дихальної недостатності на 2-3-й день хвороби. У дітей симптоми ботулізму можуть проявлятися у вигляді апатії, відмови від їжі, тривалого плачу, а також м'язової слабкості. Інкубаційний період може тривати від 2–3 годин до 10 днів.
Як вберегтися від ботулізму: ретельно мийте руки, продукти і посуд; під час консервування в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно протягом двох діб прогрівати за температурі 100 °С 5 хвилин, після чого простерилізувати консерви за температури 100 °С не менше 40–60 хвилин з подальшим герметичним упакуванням. Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від вживання в їжу вмісту такої банки; рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно почистити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні; гриби складно повністю очистити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах; не можна купувати і вживати продукти харчування, виготовлені у домашніх умовах (консерви, в’ялену, копчену, солену рибу тощо) в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
Під час виникнення будь-яких із цих симптомів потрібно терміново звернутися за допомогою до лікаря.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!
Фельдшер санітарний відділу державного нагляду
За дотриманням санітарного законодавства
Мостиського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у львівській області Г. Гринчишин