Землі сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів перейдуть у власність ОТГ, що сприятиме розширенню їхньої фінансової спроможності
Уряд на засіданні цього тижня схвалив розпорядження про передачу земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів у власність об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Сьогодні цими землями керує держава, що суттєво ускладнює стале просторове планування територій ОТГ. Голови об’єднаних громад неодноразово наголошували на важливості вирішення цієї проблеми. У парламенті ще з 2015-го тривають дискусії з цього приводу, зареєстровано не один відповідний законопроект, однак остаточного рішення народні обранці досі не знайшли.
Коли, як і скільки?
З 1 лютого Державна служба з питань геодезії, картографії та кадастру розпочала інвентаризацію близько 760 тис. га землі з подальшою передачею з державної в комунальну власність ОТГ, відповідно до статті 117 Земельного кодексу України (з них орієнтовно 17 тис. га мають отримати 35 ОТГ Львівщини). Завершити інвентаризацію планують до кінця цього року.
Презентуючи механізм передачі земельних ділянок у власність громад, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк зазначив, що алгоритм цього процесу складається з чотирьох етапів: клопотання ОТГ до відповідного головного управління Держгеокадастру про передачу земель; інвентаризація земель у межах ОТГ; реєстрація земельних ділянок у кадастрі; передача земель у комунальну власність. Першу передачу земель громадам урядовці планують здійснити в березні 2018-го, інформує Урядовий портал.
Передача земельних ділянок поза межами населеного пункту в користування (винятково шляхом проведення аукціонів) або у власність здійснюватиметься лише за погодженням з ОТГ і після прийняття ними відповідного рішення. Зі слів Володимира Гройсмана, за порушення цього правила передбачена кримінальна відповідальність. Відповідно до розпорядження уряду, відтепер Держгеокадастр утримуватиметься від розпоряджень землями на території ОТГ, окрім випадків, коли з відповідними проханнями звертатимуться самі громади.
“Надалі Держгеокадастр матиме лише контрольні функції, а не розпорядчі. Це антикорупційний принцип. Наприклад, хтось користується паєм, але не оформив цього і не платить земельний податок у місцевий бюджет. Інвентаризація допоможе виявити неоформлені, фактично нічиї земельні ділянки і повернути їх об’єднаним громадам, а це додаткові фінансові надходження. З точки зору системності такий крок є правильним. Законодавець побачить, що за таких обставин йому вже нічого ловити, і затвердить необхідний закон”, – зазначив у розмові з “Львівською Поштою” директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.
Землі – громаді: що це дає?
Передбачається, що така урядова ініціатива сприятиме розвитку ОТГ і збільшенню їхньої фінансової спроможності. Відтепер не чиновники, а об’єднані громади прийматимуть рішення щодо розширення сільськогосподарського виробництва, залучення інвестицій і самостійно встановлюватимуть орендну плату за землі поза межами населених пунктів.
Урядовці певні: децентралізація земельних відносин дозволить побороти проблему корупції в цій сфері. Рада громади визначатиме ставку земельного податку, який повністю залишатиметься на місцях. За прогнозами експертів, завдяки розширенням можливостей ОТГ у розпорядженні земельними масивами, обсяги додаткових надходжень до місцевих бюджетів від сплати за землю зростуть на 30-40%. Податкові надходження за використання земель за межами населених пунктів можуть скласти до 10% бюджетних надходжень ОТГ, кажуть в уряді.
Процес передачі земель об’єднаним територіальним громадам висвітлюється на спеціальному веб-порталі otg.land.gov.ua. Оперативну консультацію з цього питання можна отримати від фахівців Держгеокадастру на “гарячій лінії” за номером телефону: 0 800 502 528.

Інтернет видання «Львівська Пошта»
http://www.lvivpost.net/ukraine/n/41746