Держпродспоживслужба   рекомендує 

щодо недопущення спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час весняної повені та паводків 

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ !

       В зв’язку із складними погодними умовами  існують імовірні весняні повені, підтоплення житлових помешкань  і господарських будівель ( гноєсховищ, сміттєзвалищ), зростає ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, харчових отруєнь. Аби вберегтися від небезпечних наслідків рекомендуємо дотримуватись наступних правил. Не використовуйте для питних потреб воду з підтоплених або невідомих криниць, каптажів, інших джерел, які можуть бути забруднені хвороботворними мікроорганізмами.

       У випадку фактів підтоплення  та забруднення джерел водопостачання, Вам необхідно звернутись до органів місцевого самоврядування, щодо забезпечення Вас питною водою гарантованої якості з альтернативних джерел. Адже відповідно до статті 18 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи місцевого самоврядування зобов’язані забезпечити жителів міст та інших населених пунктів питною водою, кількість та якість якої повинні відповідати вимогам санітарних норм.

      Не слід вживати продукти, які були підтоплені під час повені, з пошкодженою упаковкою тощо. Для харчування використовуйте тільки продукти гарантованої якості. Обов’язково дотримуйтесь технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки м’ясних, кулінарних виробів з м’яса, риби, яєць тощо. Не готуйте страви, особливо швидкопсувні, «із запасом», у разі повторного споживання обов’язково піддайте термічній обробці. Готові страви зберігайте без холоду не більше 2-х годин, не вживайте продукти та страви, термін придатності яких закінчився. При споживанні овочів та фруктів добре промийте їх питною водою, а при споживанні дітьми – обдайте окропом. Дотримуйтесь правил особистої гігієни та слідкуйте щоб їх дотримувались діти.

Після сходу води з ґрунту необхідно:

  • провести очистку поверхні ґрунту від сторонніх предметів (гілля, сміття тощо), перекопати городи і присадибні ділянки на глибину 20-25 см;

  • індивідуальні вигреби та вбиральні (туалети) у разі підтоплення необхідно відкачати  та продезінфікувати  дезінфекційним засобом ;

  • колодязі звільнити від нанесеного бруду, очистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлорвмісних патронів;

  • провести дератизацію в місцях можливого скупчення гризунів.

       У разі появи ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, болі у животі, нудота, пронос, нежить, кашель, пожовтіння шкіри, склер очей, висипи на тілі, поява гнійників і т.д.) терміново звертайтесь за медичною допомогою, не займайтесь самолікуванням.

Пам’ятайте, що зберегти здоров’я Вам допоможуть прості, але дієві гігієнічні заходи!

Фельдшер санітарний відділу державного нагляду

За дотриманням санітарного законодавства

Мостиського районного  управління  ГУ Держпродспоживслужби

у Львівській області                                                                                                    Г. Гринчишин