Фото без опису

 

           На старті – «Успішна кар’єра»

У лютому 2020 року на виконання розпорядження Львівської обласної державної адміністрації від 12.02.2020 р. № 75/0/5-20 «Про запровадження пілотного проєкту з професійної орієнтації та кар’єрного консультування учнівської молоді «Успішна кар’єра» стартував пілотний проєкт з профорієнтації учнівської молоді «Успішна кар’єра», мета якого – допомогти старшокласникам свідомо обрати професію, яка відповідає їхньому покликанню, інтересам, можливостям і затребувана на місцевому ринку праці. Реалізовувати згадану програму будуть Львівський обласний центр зайнятості, Департамент освіти та науки Львівської облдержадміністрації, заклади загальної та професійно-технічної освіти та суб’єкти господарювання.

Однак, у зв’язку із запровадженням карантинних обмежень, спричинених корона вірусною  інфекцією COVID-19, організація заходів, передбачених пілотним проєктом, тимчасово призупинилася, адже за нинішніх умов профорієнтаційна робота зі школярами здебільшого проводиться у дистанційному форматі.

Варто зазначити, що професійна орієнтація є одним з пріоритетних напрямів формування кадрової політики держави з метою досягнення продуктивної зайнятості населення. Проте на місцевому ринку праці поглиблюється дисбаланс між попитом і пропозицією робочої сили у професійно-кваліфікаційному і кількісному вимірах. Приміром, спостерігається надлишок фахівців економічного та юридичного профілів, натомість є стала потреба у спеціалістах інженерно-технічного напряму та кваліфікованих робітниках. Зокрема бракує водіїв автотранспортних засобів, операторів котельні, монтерів кабельного виробництва, операторів автоматичних і напівавтоматичних верстатів та установок, електромонтерів, електрозварників тощо.

Ситуація, що склалася, обумовлена низкою чинників, серед яких  необізнаність батьків і педагогів з кадровими потребами економіки, ажіотажний попит на певні спеціальності та бажання, незважаючи ні нащо, націлити випускників на здобуття освіти у різних вишах. Як наслідок, після отримання диплому молоді спеціалісти не можуть знайти роботу за фахом й поповнюють лави безробітних, натомість фірми і компанії продовжують відчувати гостру потребу в кваліфікованій робочій силі. Ще один момент: професійна дезорієнтація школярів призводить до того, що молодь стає невпевненою у власному професійному майбутньому, зчаста у пошуках заробітків мігрує за межі країни, а професійно-кваліфікаційний дисбаланс трудових ресурсів гальмує економічний розвиток регіону.

Отже, з 15 березня 2021 року ми знову стартували! Директор Департаменту освіти і науки ЛОДА О. В. Паска та керівник Львівського обласного центру В. Н. Барилюк погодили та затвердили модернізований план заходів з реалізації пілотного проєкту з професійної орієнтації та кар’єрного консультування учнівської молоді «Успішна кар’єра». Програма в основному буде реалізовуватися у дистанційному форматі для цільової аудиторії: учнів 9-х класів, педагогів, психологів і батьків. Вона передбачає проведення інформаційних вебінарів для дев’ятикласників «Обирай майбутнє – живи і працюй в Україні», тематичних заходів в онлайн-режимі для психологів і соціальних працівників загальноосвітніх установ з питань підготовки учнів до самостійного тестування на платформах державної служби зайнятості, охоплення старшокласників тестуванням на вебресурсах  ДСЗ, організацію дистанційних зустрічей з батьками з метою ознайомлення їх з аспектами професійного самовизначення, тенденціями та перспективами розвитку ринку праці, віртуальних презентацій затребуваних професій тощо.

А фінішуватиме проєкт «Успішна кар’єра» регіональним онлайн-форумом, участь у якому візьмуть працедавці, представники закладів професійної (професійно-технічної) освіти та відомі спікери.