Злочини проти основ національної безпеки України є найбільш суспільно не­безпечними посяганнями. Їх родовим об’єктом виступають суспільні відносини, які забезпечують держав­ну безпеку, конституційний лад, суверенітет, територіальну цілісність і недоторкан­ність, обороноздатність, тобто основи національної безпеки України.

Наше з вами завдання – максимально поширити зазначену інформацію серед людей, які залишилися на тимчасово окупованих територіях, або тих, які перебувають під загрозою окупації. Кожен з нас тим часом може долучитися до інформаційної війни.

  • Що я можу зробити? Стати на захист інформаційного простору України.
  • Що для цього потрібно? Наявність доступу до інтернету та вільний час.
  • Що мені потрібно робити? Повідомляти в @info_war_zt_bot про осіб які порушують 109, 110, 111 та 111-1 статті КК України
  • Як виглядають порушники? Порушники ведуть активну пропагандистську діяльність в соціальних мережах, постять на своїх сторінках заклики до ескалації військового конфлікту, символіку агресора, тощо.
  • Я знайшов таку особу, що робити далі? Повідомляти в @info_war_zt_bot  всю доступну інформацію:
  1. Прізвище, ім’я, по-батькові, дата народження
  2. Посилання на сторінки в соціальних мережах
  3. Місце перебування цієї особи
  4. Що саме підозрілого ви знайшли на її сторінці
  5. Фото особи (за наявності)

Що це за статті?

Стаття 109. Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади. караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. https://bit.ly/3xAnUcT

Стаття 110. Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.  Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону Укра­їни на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, - караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк. https://bit.ly/3JRTc1h

Стаття 111. Державна зрада, тобто діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороно­здатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: перехід на бік ворога в умовах воєнного стану або в період збройного конфлікту, шпигунство, надання іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, карається позбавленням волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.  https://bit.ly/3rx9BSu

Стаття 111-1. Верховна Рада України також ухвалила два законопроєкти, які запроваджують відповідальність для колаборантів (особи, які свідомо співпрацюють із окупаційною цивільною чи військовою “владою” на шкоду своїй державі). https://bit.ly/3rz3cpP

Які діяння є злочинними?

  • Публічне заперечення громадянином України здійснення збройної агресії проти України, публічні заклики до підтримки рішень, дій держави-агресора.
  • Добровільне зайняття громадянином України посади у незаконних органах влади, судових або правоохоронних органах; добровільна участь громадянина України в незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях.
  • Здійснення громадянином України пропаганди у закладах освіти з метою сприяння здійсненню збройної агресії проти України, дії громадян України, спрямовані на впровадження стандартів освіти держави-агресора у закладах освіти.
  • Передача матеріальних ресурсів незаконним збройним чи воєнізованим формуванням, провадження господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором, незаконними органами влади.
  • Участь в організації та проведенні незаконних виборів, референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до їх проведення.
  • Організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором.

НЕЗНАННЯ ЗАКОНУ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ

Внесок кожного Українця допоможе прискорити перемогу України та забезпечити справедливе покарання всім агресорам та їх колаборантам.