Фото без опису

З травня 2022 року на допомогу зможуть претендувати тільки ті ВПО, які перемістилися з території громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, а  також вимушено переміщені громадяни, у яких житло зруйноване, або непридатне для проживання внаслідок пошкодження, і які подали заявку на відшкодування відповідних втрат, зокрема через Єдиний державний вебпортал електронних послуг.

Які відбулися зміни? Як вказано у відповідній постанові уряду, за березень і квітень 2000 грн допомоги отримають усі внутрішні переселенці в Україні. Починаючи із травня, гроші будуть виплачувати лише тим, хто проживає у областях, де ведуть активні бойові дії, чи в окупованих районах.

Мешканці яких областей можуть отримати допомогу? Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій, або які перебувають в тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

Як отримати допомогу? Щоб отримати виплати, необхідно зареєструватись як тимчасово переміщена особа (ВПО) у ЦНАПі за місцем перебування або ж в додатку чи на порталі «Дія». Якщо ви хочете отримати допомогу як людина, що втратила через війну житло, то заявку також потрібно подати через додаток «Дія». Цю допомогу будуть виплачувати кожного місяця впродовж дії воєнного стану та один місяць після того, як його скасують.

Виплата допомоги буде проводитися на поточний рахунок зі спеціальним режимом використання для зарахування допомоги «єПідтримка» або банківський рахунок (за стандартом IBAN) заявника для виплати допомоги. У разі відсутності рахунку необхідно звернутися до банківської установи для відкриття банківського рахунка (за стандартом IBAN) для виплати допомоги, що містить 29 символів та літер UA. Станом на 5 травня в Львівській  області загальна кількість осіб, які зареєстровані в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб становить понад 230 тисяч осіб.