Заняття провів майстер виробничого навчання НМЦ ЦЗ і БЖД Львівської області Брусаков Валерій Васильович.

1. Види зброї масового ураження.

2. Захисні споруди.

Для укриття населення від  засобів масового  ураження  в  особливий період та надзвичайних ситуацій у мирний час  основним видом колективного захисту населення є захисні споруди до яких відносяться в залежності від захисних властивостей:

1. Сховища, які забезпечують надійний захист людей від негативного впливу сучасних засобів звичайного та масового ураження (біологічних засобів, бойових отруйних речовин, високих температур,  шкідливих газів у зонах пожеж, від катастрофічного затоплення, радіоактивних продуктів при руйнуванні  ядерних енергетичних енергоустановок) та передбачають можливість безперервного перебування у них розрахункової кількості осіб протягом двох діб.

2. Протирадіаційні укриття (ПРУ), які призначені для захисту людей від впливу іонізуючого випромінювання, а також зменшують дію ударної хвилі і проникаючої радіації.

3. Найпростіші укриття, які зменшують радіуси ураження людей ударною хвилею, послаблюють дію радіоактивних випромінювань та ураження світловим випромінюванням.

3. Вимоги до облаштування захисних споруд цивільного захисту.

Сховища повинні будуватись з урахуванням наступних основних вимог:
-  забезпечувати безперервне перебування в них людей не менше 2 діб;
-  споруджуватись на ділянках, які не можуть бути затоплені;
-  бути на відстані від мереж водостоку і каналізації;
-  мати входи та виходи з тим ступенем захисту, що й основні приміщення, а на випадок завалу – мати аварійний вихід. 
 
Протирадіаційні укриття (ПРУ): нормативна площа  підлоги  основних  приміщень  ПРУ  на  одну особу,  що укривається, повинна становити 0,5 м2 при двоярусному і 0,4 м2 при триярусному розташуванні. Висота приміщень  ПРУ  повинна  бути  не  менше ніж 1,9 м від відмітки  підлоги  до  низу  виступаючих  конструкцій   перекриття (покриття).

Для ПРУ,  які обладнуються в існуючих  будинках  і  спорудах, слід приймати:триярусне розміщення при висоті приміщень 2,8 - 3 м;

двоярусне розміщення при висоті приміщень 2,2 - 2,4 м.

4. Індивідуальні засоби захисту.

Всі індивідуальні засоби захисту органів дихання та зору розподіляються на:

  • Найпростіші – ватно-марлеві пов'язки та респіратори (захищають тільки органи дихання).
  • Фільтруючі – протигази (захищають органи дихання та зору).
  • Ізолюючі – протигази, апарати (захищають органи дихання та зору).

Основними засобами захисту шкіри є захисні комплекти, спеціальний захисний одяг,  загальновійськовий захисний костюм, побутовий, виробничий і спортивний одяг.  

Вони за типом захисної дії поділяються на:

-  ізолюючі (плащі і костюми), матеріал яких покривається спеціальними газо- і вологонепроникними плівками

- фільтруючі, що представляють собою костюми із звичайного матеріалу, який насичується спеціальним хімічним складом для нейтралізації або сорбції парів НХР.

Для захисту шкіри від радіоактивних речовин і бактеріальних засобів можуть використовуватися спортивні, робочі або шкільні костюми (брюки і куртки). При цьому одяг необхідно герметизувати за допомогою нагрудника, капюшонів, клапанів низу рукавів і штанів. Герметичний одяг для забезпечення захисту від пару і аерозолів отруйних речовин необхідно насичити мильною масляною емульсією (300 г господарського мила, 0,5 л рослинного масла і 2 л води).

 

Д