Лептоспіроз – небезпечна зооантропонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, спричинена збудником – бактерією Leptospira. Хвороба характеризується ураженням печінки, нирок, нервової системи та супроводжується загальною інтоксикацією, гарячкою, жовтяницею, геморагічним синдромом і нирковою не достатністю. У ВООЗ вважають лептоспіроз – найпоширенішим зооантропонозним захворюванням у світі: щороку реєструється понад мільйон випадків хвороби та до 60 тисяч людей помирає.
В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна, ризик зараження зростає влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм. Ця недуга залишається однією з найбільш розповсюджених природно-осередкових інфекційних хвороб в нашій країні та є значимою в соціально-економічному аспекті. Інфекційна хвороба призводить до ускладнень з високою летальністю.
Основними джерелами збудників цієї інфекції є тварини – дрібні ссавці (гризуни і комахо їди), дикі та сільськогосподарські тварини, домашні – собаки, кішки, промислові тварини (лисиці, нутрії). Зараження від хворої людини практично не спостерігається. Інфікування відбувається при вживанні сирої води з відкритих водоймищ, під час купання, при роботі на заводнених територіях без спецодягу, вживанні харчових продуктів, до яких мали доступ гризуни, контакт з хворими тваринами та інше.
Інкубаційний період захворювання триває від двох днів до чотирьох тижнів. Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, ураження печінки, менінгіт) і навіть смерті. Умовами, що сприяли зараженню є ведення домашнього господарства, догляд за сільськогосподарськими тваринами без засобів захисту та купання у місцевих відкритих водоймах. Лікарі-епідеміологи щорічно рекомендують проводити дератизаційні заходи на епідеміологічно-значимих об’єктах (об’єкти харчування, комунальні, дитячі тощо), оптимальною є одномоментна суцільна дератизація, яка повинна проводитися двічі на рік (весною та восени).
Важливо пам’ятати, що для попередження небезпечної хвороби необхідно: купатися в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води;бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях;при виконанні польових робіт, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно використовувати засоби індивідуального захисту – вдягати гумові чоботи, рукавички;не вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водоймищ, не використовувати її для миття овочів, фруктів;забезпечити відповідний захист
від гризунів місць проживання людей та особливо джерел водопостачання.
Якщо зараженню запобігти не вдалось та з’явилися симптоми хвороби (слабкість, підвищення температури тіла, біль у литкових м’язах, жовтяниця шкіри, крововиливи в сітківку ока тощо), негайно звертайтесь за медичною допомогою. Раннє звернення сприяє швидкому одужанню без важких ускладнень!


Помічник лікаря - епідеміолога
Мостиського відділу Яворівського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській обл. Галина ГРИНЧИШИН