«Використання домашньої консервації.»
Домашні консервовані продукти можуть стати смертельно небезпечними для людини. Недотримання технології при закрутках і використанні неякісної сировини і інгредієнтів – все це може викликати серйозні захворювання.
Недостатньо чиста банка, кришка, вода, брудні руки, погано помиті овочі та фрукти – все це може сприяти попаданню в консервування ботулотоксину. Ця отрута - одна з найсильніших на планеті, які виробляють мікроорганізми.
Вживання в їжу продуктів з ботулотоксинами викликає розвиток ботулізму.
Щорічно це захворювання призводить до смерті десятки людей. Як підкреслюють медики, навіть незначна кількість збудника ботулізму в організмі людини може спровокувати незворотні наслідки. Від руйнування нервової системи до летального результату. Мікроорганізмам ботулізму досить відсутності повітря і кімнатної температури, щоб дуже швидко розмножуватися.
Якщо прокип'ятити продукти після консервації, то і це не врятує від смертельної небезпеки. Менш небезпечними ці мікроорганізми не стануть, оскільки вони спокійно переносять високі температури.
Щоб уникнути зараження продуктів при домашньому консервуванні, рекомендується використовувати спеціальні стерилізатори (автоклав). У закрутках обов'язково повинна бути кислота - вона завадить розмножуватися токсинам.
У ягодах і фруктах достатньо натуральної кислоти, а ось в продуктах з низькою кислотністю мікроорганізми (анаероби) почнуть розмножуватися дуже швидко.
Такий вміст банки постоявши деякий час в теплому приміщенні, стане справжньою "бомбою" уповільненої дії.
Важливо! Якщо консерва або кришка банки роздулися – це вже говорить про те, що там є токсини. Найчастіше мікроби ніяк себе не проявляють і продукти не змінюють свій вигляд, запах або зовнішній вигляд.
Провідний фахівець відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної
медицини Яворівського РУ ГУ ДПСС у Л/о Васьків Роман