В Україні ми схильні думати, що брак питної води – проблема інших країн. Але це далеко не так. Майже у всіх регіонах країни ми бачимо жахливе забруднення водойм. Зміни клімату спричиняють додаткове навантаження на наші водні запаси, які внаслідок високих температур стають маловодними. Цінність води є набагато більшою, ніж її ціна. Ми всі  щоденно використовуємо воду у побуті, на виробництві та у сільському господарстві. Вода має величезне значення для культури, охорони здоров’я, освіти, економіки та цілісності нашого природного середовища. Якщо ми не будемо  берегти воду та раціонально її використовувати, то ми ризикуємо бути обмежені в використанні цінного ресурсу. Для людини дуже важливо пити чисту воду – це одна з основних складових здоров’я, як і чисте повітря, здорова їжа і фізична активність.
Яворівське районне управління Держпродспоживслужби звертає увагу громадян:  з метою попередження виникнення захворюваності серед користувачів криничної води, весною та восени необхідно проводити профілактичне знезараження.
Завдяки новітньому засобу «Акватон-10», знезаразити воду в колодязі тепер дуже просто. Це сучасний знезаражуючий засіб, який не містить хлору, не випаровується та не несе шкоди для навколишнього середовища і здоров’я.
Основна його перевага – це безпека. Коли дезінфекція колодязя проводиться хлорною таблеткою, вода в ньому спочатку має кілька днів настоятися, а потім її потрібно викачати, щоб позбутися хлорного запаху і присмаку. З «Акватон-10» все набагато простіше. Ви додаєте засіб у воду, а вже за добу можете спокійно її пити. Ніякого викачування при застосуванні цього реагенту проводити не потрібно.
З метою дезінфекції застосовуються дозволені Міністерством охорони здоров’я України деззасоби, які внесено у відповідний державний реєстр дезінфекційних засобів, що випускаються у вигляді таблеток,  розчинних у воді, наприклад серед них добре відомі: «Акватабс-8,68»,  «Жавель-клейд», «Брілліантовий міг», «Жавілар Плюс», гіпохлорит кальцію та інші.
Після проведення санації колодязя (чистки, ремонту зрубу, дезінфекції надводної та підводної частини) бажано провести лабораторний контроль якості питної води на санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, як це регламентують додатки № 1, № 2 до Державних санітарних норм та правил
«Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» (ДСанПіН 2.2.4-171-10), а також розділ V цих правил.
Вода – дуже цінний та життєво необхідний ресурс. Не будьте байдужими до свого майбутнього, розпочинайте берегти воду вже сьогодні!

Помічник лікаря - епідеміолога
відділу державного нагляду за дотриманням
санітарного законодавства
Яворівського районного управління
ГУ Держпродспоживслужби у Львівській обл. Галина ГРИНЧИШИН