Фото без опису

28 липня окрім дня української державності, також відмічається і  Міжнародний день боротьби з вірусними гепатитами.

         З настанням жаркого літа, як в цілому по Україні так і на території Львівської області спостерігається несприятлива ситуація щодо захворюваності населення на гострі кишкові інфекції (надалі ГКІ), в т.ч. і вірусними гепатитами. Протягом останніх років реєструється збільшення кількості спалахів ГКІ пов’язаних з харчовим і водним фактором передачі збудників інфекції. Виникнення спалахів ГКІ у більшості випадків були пов’язані з об’єктами, які мають важливе соціальне значення – навчальними закладами, закладами оздоровлення  та відпочинку для дітей, закладами громадського харчування і торгівлі (пов’язані з недотриманням особистої гігієни, вживанням недоброякісної питної води та продуктів харчування). Зокрема на території Мостищини, за даними служб охорони здоров’я,  захворюваність населення на вірусний гепатит «А» і в загальному  на кишкові інфекції, є спорадичною (поодинокі випадки), на рівні минулих років. Групових спалахів  ГКІ не реєструвалось.

Вірусні гепатити (ВГ) - група захворювань, що супроводжуються інтоксикацією і переважним ураженням печінки, нерідко жовтяницею. Розрізняють вірусні гепатити типу  А, В, С, Д і Е, кожний з яких має свого збудника. Зокрема розгляньмо вірусні гепатити  «А» та «Е», які мають фекально-оральний механізм передачі збудника, тобто через воду, харчові продукти.

Вірусний гепатит «А» - типова кишкова інфекція, джерелом якої є хвора людина, переважно в початковому періоді хвороби. Сприйнятливість досить висока. Найчастіше хворіють діти у віці від 5 до 14 років. Чітко виявляють осінньо-зимову сезонність і періодичні підйоми рівня захворюваності через кожні 3-5 років і більше. Після перенесеної хвороби залишається стійкий імунітет.

Гепатит «Е» має фекально-оральний механізм передачі збудника. Характеризується високим рівнем захворюваності та епідемічними спалахами переважно в районах з незадовільним водопостачанням. Частіше хворіють дорослі,  переважно в регіонах з жарким кліматом.

Вірусний гепатит «А» має відносно легкий перебіг, важкі форми трапляються зрідка. У більшості випадків захворювання починається гостро з ознак загальної інтоксикації. Початковий період триває 3-5 днів. Температура тіла частіше підвищується раптово (до 38 °С). З’являються головний біль, «розбитість», ломота в тілі, зрідка катаральні зміни верхніх дихальних шляхів, знижується і навіть зникає апетит, виникають нудота, блювання, гіркота в роті, відрижка повітрям або «тухлим яйцем», дисфункції кишок (послаблення випорожнення або схильність до запорів), відчуття важкості і тупий біль у епігастрії та правому підребер’ї. Больовий синдром зрідка може бути значно вираженим, симулюючи приступ гострого холециститу.

Хворі на вірусний гепатит А та Е повинні лікуватися переважно в інфекційних стаціонарах. Протиепідемічні заходи спрямовані на раннє виявлення та ізоляцію захворівших.

Основними заходами профілактики цих захворювань є дотримання правил особистої гігієни; вживання питної води тільки з перевірених джерел (в сумнівних випадках воду кіп’ятити), добре мити овочі та фрукти, зелень перед вживанням;  дотримуватись належної термічної обробки харчових продуктів. Враховуючи фекально-оральний механізм зараження, при вірусних гепатитах «А» і «Е» необхідно також домагатися поліпшення загального стану благоустрою житлового сектору і комунального господарства населених пунктів (належна очистка територій, знезараження місць зберігання відходів, вигребів та інше), посилення контролю за громадським харчуванням і водопостачанням, заходів боротьби з комахами і гризунами. Необхідно дотримуватись встановлених норм і правил розміщення та облаштування колодязів, періодично проводити їх чистку та посезонне профілактичне знезараження води.

         Адже хворобу легше попередити ніж її лікувати.


Головний спеціаліст відділу державного

нагляду за дотриманням санітарного

законодавства Яворівського районного управління                                                 Юрій ЧЕРТОВ