Фото без опису

Коронавірус  SARS-CoV-2, на жаль, нікуди не зник. За даними ВООЗ епідемія COVID-19 у світі продовжується. Станом на кінець вересня 2023 року рівень захворюваності підвищився. При цьому, у деяких випадках, переважно в людей від 50 років, COVID-19 був у доволі важкій формі, що потребувала госпіталізації.

        За результатами досліджень серед населення Яворівського району продовжує циркулювати штам Оmicron коронавірусу SARS-CoV-2. Крім того, з’явилась інформація щодо появи у США внаслідок мутацій нового штаму SARS-CoV-2, що отримав назву «Пірола», який стрімко поширюється світом та викликає занепокоєння урядів. Він має 34 нові мутації, які можуть значно послабити ефективність протиковідних вакцин.

      «Піролу» наразі виявили в 15 країнах світу: Данії, Франції, США, Швеції, Таїланді, Ізраїлі, Іспанії, Канаді, Португалії, Австралії, Німеччині, Південній Кореї, Японії.

Слід зауважити, що основним заходом протидії коронавірусу залишається дотримання елементарних протиепідемічних норм та правил. Зважаючи на поточну ситуацію, коли людям часто доводиться знаходитись разом у тісному приміщенні, наприклад під час повітряної тривоги, слід бути взаємно відповідальними та зважати на те, що COVID-19 все ще існує і становить небезпеку для певних категорій населення.

       Основні симптоми  нової лінії  штаму «Пірола» такі: нежить; головний біль; загальна слабкість (легка або сильна); чхання; біль у горлі; діарея; подразнення очей; висипання.

«Пірола» має значну кількість мутацій у вірусному геномі порівняно з іншими циркулюючими зараз варіантами Covid-19. Однак дані наразі занадто обмежені, щоб зробити чіткі висновки про здатність цього штаму вірусу до передачі, тяжкості перебігу хвороби або імунологічних властивостей.

       Наголошуємо, що наближається період сезонного зростання респіраторних захворювань, у тому числі й COVID-19.

      Яворівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Львівській області рекомендує дотримуватися правил безпеки та протиепідемічних заходів, а саме: маскового та дезінфекційного режимів, соціального дистанціювання в громадських місцях, респіраторної гігієни.

 

    Помічник  лікаря - епідеміолога 

     відділу державного нагляду за дотриманням

     санітарного законодавства

     Яворівського районного управління

     ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.                                                          Галина  ГРИНЧИШИН