Фото без опису«22 березня -Всесвітній день води».

 

        Вода – це безцінний скарб. Без неї ми не спроможні прожити. Її нічим не заміниш. До того ж водні ресурси вкрай вразливі: діяльність людини згубно позначається на кількості та якості прісної води.  

        В  світі відзначається Всесвітній день водних ресурсів, він же – Всесвітній день води, проведення якого у 1992 році започатковано Генеральною Асамблеєю ООН з метою привернення уваги до проблем, пов’язаних з водним фактором.
       Враховуючи значення, яке вода має для життєдіяльності людини і всього живого на землі, 2015-2020рр. вважаються  Міжнародними роками  водного співробітництва, протягом якого країни світу повинні об’єднати зусилля для того, щоб водні ресурси були доступними для всіх жителів планети. 

      22 березня є унікальною можливістю нагадати людству про надзвичайну важливість водних ресурсів для оточуючого середовища і розвитку суспільства.
         Щодо формування якості води у світі, що визначає безпеку водокористування, та  зберігається тенденція в бік її погіршення.   Щороку фактично близько 3,5 мільйонів випадків смертей пов’язують з неякісним водопостачанням у звязку з недотриманням правил гігієни .

         Система питно-господарського водопостачання  ґрунтується на переважному використанні  незахищених від техногенного забруднення поверхневих вод. Як результат питне водопостачання  у Львівській  області на 80 % забезпечується з поверхневих джерел, а в окремих регіонах майже на 100 %.  

         Забезпечення водою населення  Мостиського району   в повному обсязі ускладнюється через незадовільну якість води водних  об’єктів.  Приблизно  2,5 тис.населення    забезпечено водопровідним  водопостачанням  МКП «Водоканал» ,переважна більшість забезпечена колодязною водою. Мостиським  районним лабораторним відділенням Городоцького відділу лабораторних досліджень    та  управлінням  Держпродспоживслужби   проводяться моніторингові дослідження  якості  проб  води  відповідно до    правил « Гігієнічні вимоги до води питної призначені для споживання людиною».    Практично всі  поверхневі  джерела водопостачання   останні 10 років інтенсивно забруднювалися.  Через низьку якість очищення стічних вод (подекуди очисні споруди  потребують реконструкції ,)  надходження  забруднених  стоків у поверхневі водойми не зменшується.  

        Продовжує мати місце високий відсоток проб питної води з централізованих систем водопостачання, що не відповідають вимогам Держстандарту. Ситуація, що склалася навколо якості питної води у системі децентралізованого водопостачання ще складніша. До 30 % досліджених проб питної води з джерел децентралізованого водопостачання не відповідає санітарним нормам за санітарно-хімічними показниками й до 20 % за бактеріологічними. Таке становище може  призвести  до зростання як інфекційної, так і не інфекційної захворюваності населення.  

        Проблеми щодо забезпечення питною водою населення є однією з причин соціальної напруженості в окремих населених пунктах та регіонах.

        

 

 

Фельдшер санітарний відділу держнагляду

за дотриманням санітарного законодавства

Мостиського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби уЛьвівській області                             Г.Гринчишин