Фото без опису

Обережно нітрати

 

В торгівельній мережі активно розпочали продавати ранні овочі та зелень. Правда, є ще один нюанс – не весь товар, який випереджає сезон на кілька тижнів, є екологічно чистим.

         Нітрати є у кожному овочі та фрукті. Навіть вирощені без додавання хімічних і органічних добрив вони містять нітрати. Донедавна нітрати вважали малотоксичними хімічними сполуками, які не викликають навіть у великих дозах істотних відхилень у стані здоров'я людини.

         Нітрати — це природні продукти обміну всіх рослин (так само, як сульфати, хлориди, карбонати та ін.). Нітрати життєво необхідні рослинам — без них неможливий їхній нормальний ріст і розвиток. Однак неконтрольоване використання азотних добрив (в Україні близько 20 млн. т. на рік) призвело до накопичення необмеженого рівня їх у продуктах рослинного походження. Згідно із даними МОЗ України, вміст нітратів в близько 10% рослинної продукції постійно перевищує гранично допустимі рівні, тому вміст нітратів в овочевій продукції нормується. Основна частка нітратів (до 70%) вживається з овочами, близько 20% — з питною водою.

         Усі рослинні продукти, залежно від здатності накопичувати нітрати, поділяються на три групи: низько-, середньо- та високонітратні. До високонітратних рослин (700–2000 мг/кг) відносяться коренеплоди (морква, столові буряки, редька, редис), а також городня зелень: салат, шпинат, селера, петрушка, ревінь; до середньо нітратних (від 180 до 700 мг/кг) — картопля, томати, баклажани, цибуля, часник, цвітна капуста, квасоля, огірки; до низьконітратних (до 180 мг/кг) — фрукти і ягоди. Крім того, існують сорти овочевих рослин, які в умовах високонітратного забезпечення втратили здатність нагромаджувати нітрати (морква сортів "Артек" та "Шантене-2461", буряки сорту "Хавський", селера "Яблучна" та "Грибовська", ревінь "Циклон", томати "Меридіан", "Глорія", "Райдуга Молдови", "Оранж"). Максимальну кількість нітратів містять мареві, зонтичні та хрестоцвіти.

         Кожна партія овочевої продукції  (до її продажу як в супермаркеті, магазинчику чи ятці), має мати відповідний експертний висновок чи якісне посвідчення щодо вмісту нітратів, залишкової кількості пестицидів у продукції. Найбільшу небезпеку несуть ранні овочі, які продаються на стихійних ринках. Адже в торгівельній мережі вони мають проходити лабораторний контроль на вміст нітратів, а на стихійних ринках ніхто їх не контролює. Кожен споживач має право вимагати у продавця документи, які засвідчують їх якість та безпеку здоров’ю людини, без нього парникові овочі краще не купувати. Допустима норма нітратів, зокрема в огірках не більше 400 мг/кг,  у помідорах до 300 мг/кг і т.д. Технологічна обробка рослинної продукції сприяє зменшенню в ній нітратів. Промивання та механічне очищення овочів знижує вміст нітратів на 3–10%, вимочування — на 20–30%, варіння — на 20–80%,смаження — лише на 10%, квашення, консервування та маринування — на 50–70%.

        Істотним джерелом нітратів може бути питна вода. У разі неконтрольованого використання азотних добрив на присадибних ділянках може виникати інтенсивне забруднення нітратами колодязної води у зв'язку з їх міграцією з удобрюваних полів у ґрунтові потоки. Якщо нітратів більше ніж 50 мг/л (максимальний гігієнічний норматив), то вода не повинна використовуватись як питна (в т.ч. для приготування сумішей і страв), особливо в харчуванні маленьких дітей (до 3-х років), у яких менша кислотність шлунку, тому нітрати трансформуються у нітрити, проникають крізь слизову оболонку кишок у кров, де утворюється метгемоглобін. Тяжкі отруєння зареєстровані при вмісті в харчових продуктах, воді, напоях від 1200 мг нітрат-йона і більше на 1 л води або 1 кг продукту

         Вживання ранніх овочів та фруктів невідомого походження необхідно максимально обмежити. Якщо ж без них не обійтися, то їх потрібно споживати разом із іншими продуктами, скажімо з м’ясом. У жодному разі не натщесерце. Продукти з великим вмістом нітратів викликають подразнення слизової оболонки шлунка. Це може призвести до гастритів, ентероколітів чи отруєнь. Якщо ви відчули біль «під ложечкою», вас нудить чи є проноси та слабкість, відразу звертайтеся до лікаря.

         Будьте обережними, наше здоров’я залежить від нас самих.

         

Начальник відділу держнагляду за дотриманням санітарного

законодавства МРУ ГУ ДПСС у Л/о                                                                Ю.Чертов