Інформаційний бюлетень-пам’ятка

 

ОСНОВНІ ВИМОГИ САНІТАРНОГО ЗАКОНОДАВСТВА, ЩОДО

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЕЗПЕЧНОГО ВИКОРИСТАННЯ  ПЕСТИЦИДІВ

 

Законом України «Про захист рослин» передбачено, що основними вимогами щодо захисту рослин є (стаття 4):

     - додержання технології вирощування рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту;

     - екологічне та економічне обгрунтування доцільності захисту рослин від шкідливих організмів;

     - обов'язковість здійснення заходів щодо захисту рослин підприємствами, установами, організаціями усіх форм власності та громадянами, діяльність яких пов'язана з користуванням землею, лісом, водними об'єктами, вирощуванням рослин сільськогосподарського та іншого призначення, багаторічних і лісових насаджень, дерев, чагарників, рослинності закритого грунту, а також реалізацією, переробкою, зберіганням і використанням рослин та продукції рослинного походження;

      - суворе додержання регламентів зберігання, транспортування, торгівлі та застосування засобів захисту рослин;

- збереження корисної флори і фауни;

- недопущення пошкодження рослин, погіршення їх стану та забруднення продукції рослинного походження і довкілля засобами захисту рослин.

     Таким чином одними із основних елементів регламенту застосування засобів захисту рослин є:

    - на підставі прогнозу розвитку шкідливих організмів та обстеженні сільськогосподарських угідь визначити доцільність проведення профілактичних або винищувальних заходів;

    - на підставі одержаних результатів обстежень згідно «Переліку пестицидів і агрохімікатів дозволених для використання в Україні» або «Доповнення до Переліку...»  визначитись з пестицидом, що зареєстрований на дану культуру проти шкідливого об’єкту, застосовувати його відповідно до  норми внесення та кратності обробітку.

 

      Вимоги до виконання організаційних, санітарно-гігієнічних та технологічних заходів, які спрямовані на забезпечення оптимальних умов життєдіяльності людини, пов'язаних з транспортуванням, зберіганням та застосуванням пестицидів у народному господарстві, встановлені Державними санітарними правилами «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 від 03.08.98р.

п.5.1.21. Зберігання пестицидів на складі допускається тільки після його погодження територіальними установами Держпродспоживслужби та охорони природи і отримання паспорта (додаток №4 «Правил…»). Паспортизація здійснюється щорічно.

Завезення пестицидів у витратні склади здійснюється централізовано. Про завезення пестицидів у господарства агроном по хімзахисту доводить до відома територіальні органи Держпродспоживслужби і Мінекобезпеки. При виявленні порушень санітарних правил паспорт вилучається і подальша експлуатація складу забороняється.

п.5.1.22. У випадку відмови в паспортизації складу або вилучення паспорта на право зберігання пестицидів керівництво господарства може за домовленістю із сусіднім господарством і узгодженню із установами Держпродспоживслужби та Мінекобезпеки, тимчасово зберігати хімічні речовини на складі сусіднього господарства і завозити пестициди з базисного складу до місць застосування з розрахунку одноденного використання. У таких випадках допускається використання спеціального контейнера КС-1,25, який повинен бути опломбований і закритий на замок.

 

     Державними санітарними правилами передбачено, що завчасно, але не менше чим за дві доби до початку проведення кожної хімічної обробки, адміністрація господарств сповіщає населення, власників суміжних сільськогосподарських угідь та об'єктів про місця, строки і методи застосування пестицидів. У період проведення робіт у радіусі 200 м від меж ділянок, що обробляються, повинні бути встановлені попереджувальні написи (п. 6.1.7. ДСанПіН 8.8.1.2.001-98 «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві»). Інформацію необхідно доводити за допомогою засобів масової інформації (радіо, преса), інформуванням місцевих адміністрацій, сільських рад, асоціацій фермерів, бджолярів та ін, розміщення об’яв у суміжних населених пунктах у місцях масового доступу населення (дошках об’яв, автобусних зупинках, біля магазинів і т.п.).

     Пунктом 6.3.1. цих Правил передбачається, що «Обприскування вентиляторними і штанговими обприскувачами допускається при швидкості вітру до 3 м/с (дрібнокрапельне) і 4 м/с (крупнокрапельне). Застосування гербіцидів із поливною водою шляхом дощування (гербігація) допускається при швидкості вітру до 4 м/с».

       Пунктом 6.3.4. цих Правил передбачено, що «Зона санітарного розриву від населених пунктів, тваринницьких комплексів, місць проведення ручних робіт по догляду за сільгоспкультурами, водойм і місць відпочинку при вентиляторному обприскуванні повинна бути не менше 500 м, при штанговому і гербігації дощуванням - 300 м. При застосуванні аерозольних генераторів регульованої дисперсності санітарно-захисні зони повинні відповідати вимогам, зазначеним в інструкції для даного виду апаратури; обробка посівів у цих зонах допускається при напрямку вітру від населених пунктів і інших об'єктів, що підлягають санітарному захисту».

 

       Державні санітарні правила авіаційного застосування пестицидів і агрохімікатів у народному господарстві України (Правила №382 від 18.12.1996) передбачають (витяг):

п. 2.4. Для виконання авіаційно-хімічних робіт, в першу чергу, повинні використовуватись постійні аеродроми і вертодроми. Використання для виконання авіахімічних робіт тимчасових аеродромів (вертодромів) може бути дозволено тільки за умови відсутності у замовника постійного аеродрому (вертодрому) та в разі забезпечення його механізмами приготування робочих розчинів (сумішей) і погодження з установами територіальної Держпродспоживслужби (правонаступника Держсанепідслужби) і Мінекобезпеки.

       п.2.6. Постійні сільськогосподарські аеродроми і вертодроми, з яких виконуються робочі польоти по застосуванню пестицидів і агрохімікатів, повинні мати санітарний паспорт на право експлуатації (додаток 1), а тимчасові - дозвіл (додаток 2), які оформляються щорічно і затверджуються територіальними органами Держпродспоживслужби, за погодженням з територіальними установами Мінекобезпеки.

       п.2.10. При проведенні авіаційно-хімічних робіт можуть застосовуватися тільки: пестициди і агрохімікати, що пройшли державну реєстрацію і дозволені для застосування у народному господарстві України авіацією.

      п.3.7. Перед початком виконання авіаційно-хімічних робіт їх організатор видає працівникам, що мають допуск наряд на виконання робіт з пестицидами агрохімікатами (додаток 7) і проводить інструктаж на робочих місцях з усій працівниками щодо заходів безпеки під час роботи з пестицидами і агрохімікатами, також щодо запобігання забрудненню їх залишками продуктів харчування навколишнього природного середовища, а також надання першої допомоги у разі негативних явищ (отруєння, аварії тощо).

       п.5.1. Авіаційне застосування пестицидів можна проводити тільки після фітосанітарного та екологічного обґрунтування необхідності його проведення і погодження не менше ніж за одну добу перед початком робіт з територіальними установами санітарно-епідеміологічної служби та Мінекобезпеки.

       п.5.2. Замовник авіаційно-хімічних робіт, за три доби до початку авіаційних обробок, повинен здійснити такі запобіжні заходи:

а)         поінформувати населення даної місцевості через засоби масової інформації (радіо, пресу, телебаченню) про місце, строки, термін проведення обробок пестицидами і агрохімікатами; про заборону ближче 1 км від місця обробок здійснювати сільськогосподарські та інші роботи, випасати тварин; про необхідність вивезення пасік до іншого місця медозбору на відстань понад 5 км від місць проведення авіаційних обробок сільськогосподарських культур пестицидами, на період до 5 діб;

б)         встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки з вказівкою кінцевого строку очікування на відстані 300 м від оброблюваних ділянок, а також на дорогах, що проходять через ці ділянки та на дорогах, які ведуть до сільгоспаеродрому або вертодрому.

п. 5,3. Після проведення всіх заходів безпеки, пов’язаних із авіаційним застосуванням засобів захисту рослин, замовник повинен повідомити про це регіональні органи та установи Держпродспоживслужби та Мінекобезпеки

      п.5.26. Забороняється проводити авіаційні обробки пестицидами усіх груп токсичності, з метою боротьби зі шкідниками і хворобами сільськогосподарських культур, лісів та інших угідь, що розташовані ближче:

а)         5 км від місць постійного перебування медоносних пасік;

б)         2 км від рибогосподарських водоймищ, відкритих джерел водопостачання, місць випасу свійських тварин, об'єктів природно-заповідного фонду (заповідників, національних парків, ботанічних та зоологічних заказників тощо);

в)         1 км від населених пунктів, тваринницьких і птахоферм, посівів сільськогосподарських культур, що використовуються у їжу без термічної обробки (цибуля на пір'я, селера, кріп, огірки, помідори, полуниці, малина та ін.), а також садів і виноградників та місць проведення сільськогосподарських робіт.

 

 

Начальник відділу державного нагляду за

дотриманням санітарного законодавства

Мостиського управління

ГУ Держпродспоживслужби у Л/о                                              Юрій ЧЕРТОВ