Фото без опису

          З метою попередження виникнення небезпечних захворювань, спеціалісти Головного управління  Держпродспоживслужби  в  Яворівському  районі  нагадують  власникам , працівникам  перукарень та салонів краси, щодо дотримання вимог чинного санітарного законодавства. Адже, у разі недотримання вимог санітарно - протиепідемічних правил та норм, такі заклади можуть нести загрозу здоров’ю для споживачів, зокрема:

-під час проведення перукарських послуг є ризик отримання наступних захворювань:  фолікуліт, стафілококовий фолікуліт, стригучий лишай, імпетиго, воші, правець тощо;

-під час косметичних процедур, зокрема таких як манікюр, є вірогідність зараження герпесом, стафілококовими інфекціями, гепатитом і навіть ВІЛ/СНІД.

Нагадуємо, що головним нормативним документом, відповідно до якого повинні працювати перукарні є «Державні санітарні правила та норми для перукарень різних типів ДСПіН 2.2.2.022-99».

Вказаним документом, зокрема визначено, що:

-Усі види перукарського обслуговування дозволяється проводити тільки в спеціально обладнаних приміщеннях - перукарнях.

-Перукарні обладнуються водопроводом, каналізацією, опаленням, вентиляцією. Вентиляційні системи перукарень, вбудованих в житлові будинки, встановлюються окремо від вентиляції цих будинків.

-Склад та площі основних, робочих та допоміжних приміщень повинні відповідати санітарним вимогам. Перукарні повинні мати мінімальний набір приміщень: санвузол, кімнату відпочинку та прийняття їжі. Санвузли обладнуються рукомийником, до якого підводиться холодна та гаряча вода. За відсутності централізованого гарячого водопостачання, обов’язковим є встановлення електричних проточних обігрівачів.

-Виробничі приміщення перукарень повинні мати природне та штучне освітлення.

-Стіни, стеля, підлога всіх приміщень повинні бути гладкими, рівними, дозволяти проведення вологого прибирання та дезінфекції.

-Для дезінфекції приміщень і інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, дозволених на території України.

-Персонал повинен мати необхідну кількість комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування, не менше 2.

-Інструменти після кожного використання підлягають обов’язковому знезаражуванню дезінфектантами та стерилізації.

-Для проведення стерилізаційної обробки в перукарні допускається використання стерилізаторів, працюючих за методом ультрафіолетової, термічної, ультразвукової або комбінованої стерилізації, а також засобів, призначених для стерилізації інструментарію.

-Приміщення перукарні до початку або після закінчення роботи підлягають щоденному ретельному вологому прибиранню із застосуванням мийних засобів та дезінфектантів.

-Протягом робочого дня проводиться дезінфекція і поточне прибирання поверхонь, яких торкаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць тощо), а раз на місяць перукарня закривається на одну зміну для проведення дезінфекції і загального прибирання всіх приміщень.

-Прання використаної білизни проводиться в пральні або в перукарні (режим прання при температурі 90◦С). Прання білизни вдома забороняється.

-Працівники перукарень повинні проходити попередні (перед прийняттям на роботу) та періодичні медичні огляди.

         Також, окремо  звертаємо увагу, що карантин з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 все ще триває, тому рекомендуємо суб’єктам господарювання дотримуватися протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

        Наголошуємо: дотримання вказаних вимог та рекомендацій забезпечить комфортні умови перебування в цих закладах , а також, убезпечить як відвідувачів, так і працівників закладів  краси від різних захворювань.

  Помічник  лікаря - епідеміолога   відділу державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавсва  Яворівського районного управління

ГУ Держпродспоживслужби у  Львівській обл.     

Галина  ГРИНЧИШИН