Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

3 жовтня з ініціативи Головного управління держпраці у Львівській області та Судововишнянської міської ради,  в місті Судова Вишня відбувся навчальний семінар. Під час проведення семінару, головний державний інспектор відділу з питань додержання законодавства застрахованих осіб, працевлаштування інвалідів, з питань дитячої праці та інших нормативно правових актів - Орнат Тарас Михайлович розповів про порядок здійснення контролю за додержанням законодавства про працю.  Також згадав  про  важливі аспекти проведення інспекційних відвідувань та організацію невиїзних інспектувань.
Інспектор проводив навчальний семінар разом з головним спеціалістом по роботі з персоналом Судововишнянської міської ради - Швець Тетяною Володимирівною. Слухачами навчального заходу були фізичні та юридичні особи.
Як зазначив інспектор, проведення перевірки фізичних осіб та приватних підприємців повинне відбуватись на підставі:
-  звернення працівника;
- звернення фізичної особи, стосовно якої порушено правила оформлення трудових відносин,
- за рішенням керівника органу контролю;
- за рішенням суду;
- за повідомленням посадових осіб оганів державного нагляду;
- за інформацією Держстату, Державної фіксальної служби,  Пенсійного фонду України;
- за інформацією профспілкових органів;
Інспекційні відвідування складаються з кількох етапів: ви надаєте документи інспектору (не оригінали а тільки копії), він з ними працює, вивчає, а потім складає Акт, Припис і протокол на керівника до притягнення його до адміністративної відповідальності.
Існує два види штрафних санкцій - це адміністративний штраф (спрямовують матеріали в суд і суд вирішує чи оштрафувати керівника, чи бухгалтера, чи іншу посадову особу), фінансові штрафи (Постанова КМУ від 26 квітня 2017 р. №295), ці штрафи накладаються вже не на посадову особу а на установу.
Раніше про проведення перевірки повідомлялось за 10 днів, зараз, згідно нового порядку, інспектор сам вирішує чи повідомляти про  перевірку чи ні. Також інспектор має право відвідувати не лише адмін будинки а й виробничі установи, може робити відео-фото зйомку, брати пояснення.
Інспектору ЗАБОРОНЕНО: проводити будь-які розрахунки (н-д відпускні чи індексацію зарплати); розголошувати отриману інформацію; перевіряти питання, які є предметом розгляду в суді; розголошувати інформацію про комерційні чи виробниці процеси; розголошувати джерело будь-якої скарги; вилучати оригінали документів.
Підприємці до яких «завітав»  інспектор, можуть не допускати його до перевірки, якщо він немає посвідчення і якщо строк інспекційного відвідування перевищує терміни від 2-до 10 днів.
Новий Порядок здійснення державного контролю  за додержанням законодавства про працю дозволяє звернутись до управління держпраці з проханням провести роз’яснювальну роботу чи перевірку, після якої видають довідку про здійснену перевірку (ніби-то «безкоштовний аудит»).
Мінімальний штраф- 3200 грн. (н-д: відсутній графік відпусток), максимальний штраф 320 000 грн. - це коли не допускають до перевірки інспектора праці.Найчастіше зустрічається порушення по виплаті заробітної плати, відпускних, розрахункових, видача трудової книжки, відсутність табелів робочого часу, ненарахована індексація.
Під час семінару, п. Тарас звернув увагу на працю за цивільно-правовим договором, згідно якої не можна на одну і ту саму особобу декілька разів на рік укладати цивільно-правовий договір. Можливо приймати на роботу неповнолітніх працівників, проте потрібна згода одного з батьків, фмедичний огляд, робочий день не повинен перевищувати 7 год. і не перешкоджати процесу навчання.
Окремо при перевірці зввертають увагу на працівників-іноземців, інвалідів.

Наш кор.