Фото без опису

 

Фото без опису

 

11 вересня відбувся фінальний захід навчальної програма від CANactions School "Інтегроване просторове планування для об'єднаних територіальних громад".   Це безкоштовна освітньо-практична програма для представників місцевого самоврядування та фахівців у сфері просторового планування, організована CANactions School за підтримки Програми "U-LEAD з Європою".

 

 В програмі брали участь 180 представників 30 ОТГ з 19 областей України та 30 фахівців у сфері просторового планування, які спільно напрацьовували сценарії розвитку територій ОТГ.

Щоб стати учасником програми потрібно було заповнити особисті анкети 6-ти учасників, надати детальну інформацію про громаду та мотивувати важливість своєї участі  у програмі. Дуже приємно, що із 30 громад  усієї України із Львівської області лише одна, і це - Судововишнянська ОТГ. Саме вона отримала змогу вийти на новий вищий рівень і попрацювати над своїм просторовим розвитком.

Команда складалась із 6-ти осіб, серед яких: спеціалісти міської ради, представники громадської організації та депутати. Також під час усіх навчань з командою працювала фахівець з просторового планування із Чернівців Інна Радчук, іноземні експерти, картографи та архітектори.

 Навчальні модулі проводились із 12 листопада 2018 до 11 вересня 2019 року (11 місяців). Серед них була також поїздка у Швецію та Данію та публічний захід у свої громадах. В рамках п’ятьох  воркшопів СANaction School, які відбувались в Івано-Франківську та Києві команда провела детальний аналіз наявних ресурсів ОТГ, виокремили сфери, які потребують розвитку та об'єкти, які можуть стати потенціалом для розбудови громади. Одним із етапів навчальної програми була презентація усіх ідей та напрацювань жителям Судововишнянської громади. Щоб визначити думку людей і не помилитись у виборі пріорітетів її розвитку  11 березня 2019 року в Народному домі м.Судова Вишня командою було проведено форум "Від мрій до дій."

Усі, хто знайшов час відвідати форум мали змогу проголосувати за сферу, яка на їхню думку потребує першочергового розвитку, а також написати свою ідею на плакаті "Генератор ідей". Адже хто краще за жителів рідного міста чи села знає як повинне виглядати його "майбутнє"!!! Пропозиції жителів були згруповані та знайшли своє відображення у напрацюваннях концепції розвитку Судововишнянської ОТГ.

  Програма завершилась, проте настрої та пориви до гарного і світлого майбутнього не згасли. Судововишнянська міська рада разом із підтримкою бізнесу, громадських організацій та комунальних установ  докладатиме максимальних зусиль для втілення напрацьованої концепцій у реальність. Дякуємо усій робочій групі, яка працювала у програмі а саме: Оксані Мазур, яка була координатором групи, Андріані Белі, Ярославу Демчишаку, Юрію Бущаку, Юрію Дигдалові та Зеновію Фольтовичу.

Команда довела, що найбільша інвестиція у яку варто вкладати кошти  - це люди, а розвивати потрібно наявний водний, природний, ландшафтний та історико-культурний потенціал громади.